Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Alexandra Maria Lara

Autor: Andra Fornea

Alexandra Maria Lara s-a născut la Bucureşti pe data de 12 noiembrie 1978. Pe numele său adevărat Alexandra Plătăreanu, actriţa româncă este fiica actorului Valentin Plătăreanu, întemeitorul Şcolii de Teatru Schauspielschule Charlottenburg din Berlin.

Extrem de apreciată în Germania, unde s-a stabilit împreună cu familia încă de la vârsta de cinci ani, Alexandra a fost aleasă de cititorii publicaţiei “Bild” drept cea mai frumoasă personalitate. De asemenea, în 2009 a ocupat poziţia 13 în clasamentul celor mai populari germani, la doar un loc distanţă de cancelarul Angela Markel şi în preajma unor nume precum Steffi Graf, Franz Beckenbauer, Michael Schumacher sau… Papa Benedict al XVI-lea.
În anul 1992, Alexandra primeşte Premiul “Else Adrian”, o importantă distincţie acordată actorilor germani.

Actriţa a mai primit “Camera de Aur” pentru cea mai bună actriţă într-un film german şi a fost invitată, anul trecut, să facă parte din juriul festivalului de la Cannes.

În 2005, Lara este nominalizată la premiile Oscar, la categoria Cel mai bun film străin, pentru prestaţia de excepţie din pelicula “Ultimele zile ale lui Hitler”, interpretând rolul secretarei conducătorului german.
O alta partitură impresionantă a interpretat cu trei ani mai înainte de momentul Oscar, în “Dr. Jivago”.

Un rol important a avut şi în “The City of Your Final Destination”, în 2007, unde a jucat alături de Sir Anthony Hopkins, într-un film regizat de Francis Ford Coppola.

Printre rolurile recente se mai numară Ilana, în “The Reader” (2008), unde a jucat alături de Kate Winslet, dar şi cel din lungmetrajul britanic “Am o slujbă naşpa rău”, în care a avut-o parteneră pe Oana Pellea.
O opinie