Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Alexandru Proca

Autor: Andreea Fornea

 Alexandru Proca, născut la 16 octombrie 1897, a fost un fizician și academician român care a elaborat teoria mezonică a forțelor nucleare și ecuațiile ce îi poarta numele, ecuațiile Proca.

La București a fost elev și student la liceul “Gheorghe Lazăr” și la Școala Politehnică. Fiind atras de fizica teoretică, pleacă la Paris unde absolvă Facultatea de Științe de laSorbonna, primind din mâna Mariei Curie diploma de licențiat în științe, care îl și angajează cercetător la Institutul Radiumului (1925).

Pe Alexandru Proca îl atrage teoria cuantică și periodicitatea luminii, căreia îi atribuie o structură discontinuă. Consideră că lumina poate poseda particule elementare – fotoni – fără a înceta să fie coerentă, interpretare confirmată ulterior în dezvoltarea științei (Werner Heisenberg).

În 1934 primește o bursă Rockefeller și lucrează în cercetare la Copenhaga sub îndrumarea lui Niels Bohr.

Anii 1933-1939 sunt cei mai importanți pentru cariera lui Alexandru Proca. Cercetările pe marginea ecuațiilor Maxwell l-au condus la descoperirea ecuațiilor Proca: „Ecuațiile răspunzând la aceste condiții au o formă care se apropie de cea a ecuațiilor lui Maxwell. Funcția de undă este vectorială, particulele reprezentate au un spin unitar și nu sunt, deci, electronii lui Dirac. Noi știm astăzi că aceștia sunt mezonii” (Alexandru Proca)

Alexandru Proca a fost fizicianul român cu cele mai substanțiale contribuții la dezvoltarea fizicii teoretice în secolul XX.

A încetat din viață în 1955, în vârstă de 58 de ani.

A fost ales post mortem membru de onoare al Academiei Române în 1990.

 
O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *