Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Dan Puric

Autor: Andreea Fornea

“ … eu m-am indragostit de Romania din auzite si noi toti trebuie sa ne indragostim  de Romania din auzite. Povestile de dainuire ale neamului romanesc sunt extraordinare si eu sunt mandru ca sunt roman “

 

Regizorul si actorul Dan Puric s-a născut la 12 februarie 1959, in Buzău. A invăţat la liceul de arta Nicolae Tonitza din Bucureşti, pe care l-a absolvit in 1978. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie in 1985, la clasa profesorului universitar Dem Rădulescu.

In 1983 a debutat ca actor de cinema, in filmul “Prea cald pentru luna mai”, iar in anul urmator juca in “Sosesc pasările calatoare”, regizat de Geo Saizescu. A mai jucat in “ O vara cu Mara (1988)”, “ Orient Expres” (2004) si in coproductia romano-sârba “Tinereţe frântă” (1991).

Dupa absolvirea facultăţii până in 1988 a fost actor al Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, din 1987 joaca pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, in roluri ca Truffaldino din piesa “Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, Sir Andrew Aguecheek din “Noaptea regilor” de William Shakespeare, Radu din “Cruciada copiilor” de Lucian Blaga, Jack Absolutul din “Rivalii” de Richard Sheridan, Vagabondul din “Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, Eminescu din “Şi mai potoliţi-l pe Eminescu“ de Cristian Tiberiu Popescu, Rică Venturiano din “O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Agamiţă Dandanache din “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Ion Anapoda din “Idolul” şi Ion Anapoda, Semion Semionovici Podsekalnikov din “Sinucigaşul” de Nikolai Erdman, etc. A jucat rolul Omului în gri din “Simfonia fantastică” de Hector Berlioz la Opera Naţională Română din Bucureşti (2006).

S-a specializat în pantomimă si primul spectacol de teatru regizat de el a fost “Secvenţe”, un spectacol de pantomimă şi dans la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, urmat de spectacole la Teatrul Naţional ca “Pantomimia”, in 1993, “Toujours l`amour” (1997), “Hic sunt leones” (2002), “Cei 150” (2003), “Don Quijote” (2005), “Vis” (2005), “Made în România” la Centrul Cultural European din Bucureşti (2001), “Costumele” la Teatrul Nottara (1999).

Adevarat ambasador al culturii romane Maestrul Dan Puric sustine o serie de  turnee internationale:

  • cu trupa Teatrului National : Paris, Milano, Edinburgh, Hallein (Austria), São Paulo;
  • cu  Pantomimia: Lille, Győr, Skopje, Cairo;
  • cu Toujours l’amourViena, Leipzig, Budapesta, Sofia, Lisabona (Ultima expozitie mondială a secolului), Venetia, St. Croix, Montreal, Toronto, Chicago, New York, Paris, Nisa, Marsilia, Madrid, El Escurial, Varsovia, Republica Coreea (Suwon Hwasung Fortress International Festival), Londra (The Gate Festival)
  • cu  Costumele : Polonia – Torun, Ungaria – Budapesta, Croatia – Zagreb, Elvetia – Zurich (Festival european de teatru), Bulgaria, Bosnia, Grecia, Franta – Marsilia, Germania – Hanovra, Bratislava – Slovacia.
  • cu  Made în România : Franta – Festivalul de teatru de la Grenoble, Germania – Ulm, Butrinti, Albania – Festivalul Internațional de Teatru
  • cu  Hic sunt leones : China: Beijing si Qingdao, 2004, Hanovra – Expo 2000
  • cu Vis :Germania: Oldenburg, Frankfurt, Freiburg, Koln, Berlin, Irlanda – Festivalul de Teatru de la Belfast, S.U.A. – Chicago, Franta: Marsilia, Paris (Sala UNESCO), Sete, Norvegia: Oslo, Israel: Tel Aviv (Teatrul Cameri), Lubljana, Slovenia, Podgorica, Muntenegru, Cairo, Egipt – 100 de ani de relatii diplomatice româno – egiptene, Budapesta, Teatrul Katona Jozeph, Republica Moldova: Chișinău, Festivalul „One man show”
  • cu  Don Quijote, 2006: Berlin – Russisches Haus, Londra – Cadogan Hall, Paris – Espace Pierre Cardin, Bruxelles – Bozar, Madrid – Teatro Alcazar, Alcala de Henares – Teatro Cervantes, Viena – Akzent Theater

A apărut in emisiuni de radio si televiziune, a susţinut conferinţe cu diferite teme, cum sunt: “Despre iubire”, la Caracal, in 2009, 2010, Cine suntem, la Cluj, Slatina, Alba Iulia, Galati, Constanta in 2008, “Arta intre stiinta si credinta”, la Alba Iulia in 2008, “Identitatea poporului roman”, conferinta tinuta la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucureşti, in februarie 2008, etc.

A publicat in anul 2008 cartea numita “Cine suntem”, sau despre taina identităţii personale si comunitare trăită si exprimată în si prin persoana autorului, iar in anul 2009 a aparut cartea “Omul Frumos”. Dan Puric a lansat pe 1 noiembrie 2011 un nou volum al sau, “Fii demn!”, care este confesiunea unui om care se bucură de fiecare răsărit de soare si care, cu sensibilitate, dar si cu luciditate, redescoperă, pentru sine si pentru oameni, reperele necesare oricărui român: mama, pământul si martirii neamului.

In anul 2008 a ţinut o predica “ Predica la Duminica celor 10 leprosi”, la Mănăstirea Petru Vodă.

Este un actor si regizor apreciat, i s-au decernat numeroase premii si distinctii: Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, Marele Premiu Unesco, Premiul Uniter, etc.  Este societar de onoare al Teatrului Naţional din capitala,  spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de BBC Belfast Royal College, 3 SAT Frankfurt, RTL Film, a realizat regia de productie pentru televiziunea din Lausanne, Elvetia.

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *