Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Dorotheea Petre

Autor: Andreea Fornea

Dorotheea Petre e actriţa româncă care a câştigat Premiul Special pentru Cea Mai Bună Actriţă din partea juriului de la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, cu rolul principal din „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, în regia lui Cătălin Mitulescu. Acest premiu a fost creat pentru ea – Un Certain Regard nu oferea până atunci trofee de interpretare – şi este una dintre cele mai importante distincţii pentru interpretare primite de un actor român.

În 2007, acelaşi rol din filmul lui Mitulescu, i-a adus Dorotheei Trofeul Gopo pentru Cea Mai Bună Actriţă, la prima ediţie a galei Premiile Gopo, premiul pentru Cea Mai Bună Actriţă din partea Uniunii Cineaştilor (UCIN), iar Preşedintele României a ridicat-o la rang de cavaler prin decorarea cu medalia de Merit Cultural, pentru „talentul şi sensibilitatea artistică cu care interpretează”.

Dorotheea Petre s-a născut la 9 ianuarie 1981, la Bucureşti, a copilărit în Eforie Nord şi a absolvit Colegiul Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa. După liceu, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale (UNATC) în 2006, la care a fost admisă pe când avea 22 de ani.

În 2005 îşi face un debut actoricesc puternic în  lungmetrajul „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide şi distins cu peste 30 de premii internaţionale, cu care a apărut în rol principal şi a câştigat trofeul pentru Cel Mai Bun Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). A urmat, apoi, premiul special al juriului la Festivalul internaţional de film Mannheim-Heidelberg.

În 2005 este distribuită în producţia „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, în care interpretează rolul principal. Pentru acest rol Dorotheea Petre primeşte şi titlul de „Cea mai bună actriţă” a anului 2007 de către asociaţia criticilor de film şi a jurnaliştilor de specialitate, dar şi Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal şi premiul UCIN pentru cea mai bună actriţă.

În 2008, Dorotheea Petre a jucat rolul principal în filmul italian „Mar Nero”, despre o tânără din România care pleacă în Italia să lucreze şi ajunge cea mai bună prietenă a bătrânei pe care o îngrijeşte. În 2009 câştigă Premiul special al juriului pentru cea mai bună actriţă la Magna Graecia Film Festival pentru rolul Angelei din această peliculă.

Anul următor, Dorotheea a jucat rolul infirmierei Ana din coproducţia Elveţia-România-Franţa „Copilăria lui Icar”, iar în 2010 a mai fost distribuită în rolul mamei din scurtmetrajul „Muzica în sânge”, de Alexandru Mavrodineanu, după un scenariu scris împreună cu Cătălin Mitulescu.

Cu fiecare rol interpretat, Dorotheea Petre s-a remarcat prin expresivitatea extraordinară şi stilul de joc discret şi fără efort. Personajele interpretate de Dorotheea au un aer enigmatic şi tandru, emanând puritate, senzualitate şi sălbăticie. „Pentru mine, actoria a fost şi este o stare de spirit, este o stare privilegiată prin care vezi lumea sub lupă, iar asta este fascinant şi foarte distractiv. Foarte mulţi dintre noi au visat cel puţin o dată să fie actori, să fie aplaudaţi şi admiraţi. Actoria este, într-adevăr, un vis care se poate transforma foarte uşor în realitate, pentru că în actorie, de multe ori, lucrurile sunt mai simple decât credem. Pentru a fi un bun actor, nu ai neapărat nevoie de şcoli, ci de sinceritate, plăcerea de a juca şi atenţie. Este, în primul rând, un mod de a te cunoaşte pe tine, de a-ţi depăşi limitele şi inhibiţiile, de a avea încredere în tine”, afirmă Dorotheea Petre.

În paralel cu activitatea cinematografică, Dorotheea se ocupă de proiectul ei de suflet, o şcoală de actorie dedicată dezvoltării aptitudinilor actoriceşti prin cursuri şi workshopuri denumită generic „Fii actor”.

Cursurile şcolii „Fii actor!” se adresează celor care iubesc actoria, indiferent de pregătire şi vârstă, şi sunt concepute pentru a te ajuta să-ţi antrenezi mintea, corpul, vocea şi spiritul, fie că vrei să excelezi pe scenă, în faţa camerei sau în diferite aspecte ale vieţii. Pentru că, să te dezvolţi ca actor sau ca om sunt sinonime. „Vreau ca această şcoală să fie un loc unde oamenii cu care împărtăşesc dragostea pentru actorie să se bucure de extraordinara plăcere de a juca, indiferent dacă iau actoria că pe un hobby, sau vor să transforme această pasiune în profesie. Actoria este despre Alegeri. Despre felul în care Alegi să stabileşti, să construieşti şi să negociezi relaţii. Este despre unde te duc alegerile tale în ochii tăi şi ai celorlalţi. Actoria este cea mai frumoasă cale de a te cunoaşte, aceea de a te descoperi pe tine în altcineva. Pentru că, cu cât te vei cunoaşte mai bine, cu atât vei deveni un actor mai bun. Talentul tău stă în alegerile tale”, argumentează actriţa româncă.

 

Filmografie:

2, 3… şi! (2010)

La soluzione migliore / E mai bine aşa (2010) – Laura

Muzica în sânge (2010) – mama

The Whistleblower / Martor şi acuzator (2010)

L’enfance d’Icare / Copilăria lui Icar (2009) – infirmiera

Mar Nero / Marea Neagră (2009) – Angela

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006) – Eva

Ryna (2005) – Ryna

 




O opinie

  1. WordPress › Error

    There has been a critical error on your website.

    Learn more about debugging in WordPress.