Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Florin Piersic

Autor: Andreea Fornea


“ Nu luăm cu noi nici o avuţie. Ceea ce ne rămâne moştenire este numai ceea

ce am dat… Eu cred că suntem făcuţi din iubire, trăim pentru a primi şi a

dărui iubire. Fără iubire, fără dragoste ar fi pustiu în lume… Eu sunt de doua ori roman.”

         

          Actor de teatru si film, unul dintre monstrii sacrii ai cinematografiei romanesti, Florin Piersic s-a nascut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata). Si-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta si Cajvana, apoi în Cernauti si, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieti nr.3 (astazi Colegiul National Emil Racovita).

          A absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică din Bucuresti (IATC, astăzi UNATC), promotia 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti obtinând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni si Soareci, Logodnicele aterizează la Paris, Zbor deasupra unui cuib de cuci , Act venetian, Gaitele, Orfeu în Infern, sau Straini in noapte, piese care au scos în evidentă geniul, naturaletea si prospetimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul National din Bucuresti. A realizat roluri extraordinare in Teatru TV : Visul unei nopti de iarnă si Ultima haltă în paradis.

             Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Si-a evidentiat talentul în ceea ce priveste filmele istorice în Neamul Soimărestilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, si apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-as fi Harap Alb (1965), regizat de marele regizor Ion Popescu-Gopo.

             Printre rolurile celebre din filme sunt de mentionat haiducul Anghel Saptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu. A jucat in peste 50 de filme, iar rolul sau preferat a fost cel al Colonelului Luncan din  Parasutistii.

 

 

          Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul National Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică si talentul deosebit prin care a dat viată personajelor interpretate în filme, dar si pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

             De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetătean de Onoare” al mai multor orase precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucuresti sau Galati. A fost de 37 de ori in Ierusalim la Mormantul Sfânt.

             În anul 2009 Florin Piersic înregistrează un disc de autor „Florin Piersic Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”. În 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit: cinematograful „Florin Piersic”.

              La 10 decembrie 2012, prin decretul presedintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetătenia Republicii Moldova, in urma solicitarii acestuia prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni si se simte iubit.

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *