Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Gabriel Banat

Autor: Mihai Velcescu

Gabriel Banat (născut Hirsch) este unul dintre cei mai apreciaţi artişti de la New York. Ajuns la vârsta de 82 ani, seniorul Filarmoncii newyorkeze este o somitate în materie de muzică peste ocean, dar, din păcate, un anonim în România.

Banat îşi începe cariera cântand alături de marele George Enescu. Avea numai 7 ani…

După o carieră prodigioasă construită în România, maestrul arcuşului susţine un concert de adio la Timişoara, în 1946, după care pleacă definitiv din ţară în cel mai lung turneu din viaţa sa, în Statele Unite ale Americii.

De-a lungul carierei, Gabriel Banat a susţinut concerte alături de Enescu, Bernstein, Copland, Milstein, Menuhin şi mulţi altii.
Artistul nu se desparte în concertele sale, de peste jumătate de secol, de viorile Stradivarius. Prima experienţă avută cu una dintre aceste valoroase instrumente muzicale a durat 25 de ani.

Debutul interpretativ pe scena americană a avut loc în anul 1949, cu New York Little Symphonie în Time Hall. În acelaşi an, concertează, din nou, cu George Enescu în Town Hall din New York.

Banat a mai susţinut spectacole cu Orchestra de la Paris, precum şi recitări memorabile la Haga, Londra, Hamburg, Zurich, Oslo.

Artistul are la activ şi o intensă activitate pedagogică, mai întâi ca profesor asociat la renumitul Smith College din New York (din anul 1955, timp de nouă ani), iar apoi din 1964 ca professor de vioară în cadrul Conservatorului Westchester.
O opinie