Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Gheorghe Benga

Autor: Andreea Fornea

Apa si sarurile reprezinta niste actori foarte importanti in chimia vietii. Viata in general, oriunde ar aparea, depinde de acesti doi factori. Iar in 2003 Academia Regala Suedeza a Stiintelor a acordat, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Nobel, premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea rolului crucial jucat de canalele ionice si de canalele de apa – aquaporinele – in mentinerea vietii celulelor de orice fel.

Pana in 1986 se credea ca apa serveste doar ca vehicul pentru alti compusi chimici, structura membranei celulare nepermitand apei in stare libera sa strabata bariere alcatuite din fosfolipide. Canalele pentru apa sunt proteine care transporta apa cu viteza foarte mare, de acest mecanism depinzand procesele fundamentale ale vietii, la toate organismele vii. În 1986 Gheorghe Benga demonstrează existența unei proteine-canal pentru apă în membrana celulară a globulelor roșii, pe care reușește să o detecteze cu ajutorul americanului Ross P. Holmes, de la Universitatea Illinois, care furnizează substanța necesară pentru detectarea acesteia. Descoperirea a fost publicată în anul 1986 în reviste internaționale de specialitate (Biochemistry și European Journal of Cell Biology), împreună cu descrierea modului în care această proteină ar putea fi izolată și purificată, dacă s-ar dispune de aparatura necesară.

În anul 1988 profesorul american Peter Agre descoperă aceeași proteină, pe care, dispunând de aparatura necesară, reușește să o izoleze și purifice. În studiul publicat în 1988 de Peter Agre, lucrarea profesorului Gheorghe Benga este menționată în bibliografie. În 1992 Peter Agre publică un alt studiu, referitor la proprietatea aquaporinei de a transporta apa prin membrana celulară, în care profesorul Benga este omis din bibliografie.

În anul 2003 Premiul Nobel pentru Chimie li se acordă americanilor Peter Agre și Roderick MacKinnon, pentru descoperirile din domeniul canalelor membranelor celulare, astfel: jumătate din premiu lui Peter Agre (creditat de juriul Nobel pentru descoperirea canalelor pentru apă), și jumătate din premiu lui Roderick MacKinnon (creditat de juriul Nobel pentrustudiile asupra structurii și mecanismelor canalelor ionice).

Cel mai important lucru, in mijlocul dezbaterilor, trebuie sa fie retinerea iluitorului rol al aquaporinelor, descoperire care va influenta viitorul practicii medicale in intreaga lume. Aquaporinele au rolul de a transporta apa din interiorul celulei in exterior si invers, importanta descoperirii profesorului Benga si a echipei sale fiind covarsitoare, ea contribuind efectiv la aflarea mecanismelor cauzelor producerii unor numeroase boli, la gasirea unor tratamente adecvate in maladii cardiovasculare, renale, diabet, ateroscleroza, afectiuni parazitare si infectioase.

Prof. dr. Gheorghe Benga, nascut pe 26 ianuarie 1944, este in prezent profesor si sef al Catedrei de Biologie Celulara si Moleculara a Facultatii de Medicina, Cluj-Napoca.

 

Momente importante in formarea sa

A urmat cursurile Facultatii de Medicina din Cluj, pe care a absolvit-o in 1967, dar si cursurile Facultatii de Chimie (1972).
In 1973 isi definitiveaza deja doctoratul, in domeniul Biochimiei medicale si incepe lucrul la cele mai importante proiecte din cariera sa. Devine medic primar in 1997 in domeniul Geneticii Medicale si a Patologiei Medicale iar in 2001 este ales ca membru cu drepturi depline al Academiei Romane.Printre numeroasele sale distinctii se numara si acordarea titlului Doctor Honoris Causa de catre Universitatea de Medicina si Farmacie « Carol Davila », Bucuresti, in 2004. Este primul roman ce primeste aceasta inalta distinctie, pentru descoperirea, in 1986, a canalelor pentru apa din structura membranei celulare.

Urmeaza mai apoi acordarea aceluiasi titlu, de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi si de catre Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.

 

Activitati stiintifice

Prof. Benga isi definitiveaza formarea profesionala prin stagii in strainatate, in calitate de cercetator, in Marea Britanie, Olanda, Australia, Franta si Japonia.

Intreprinde studii importante in domeniul structurii membranelor celulare, a bazelor moleculare, semnificatiei fiziologice si implicatiilor patologice ale permeabilitatii pentru apa a hematiilor, obtinand granturi internatinale pentru a-si putea continua munca.

Prof. Acad. Nicolae Cajal (presedintele Sectiunii de Medicina a Academiei Romane) declara in 1991 despre prof. Benga si munca sa: „Sunt impresionat de realizarile colegului nostru dr. Benga, de entuziasmul lui, de organizarea laboratoarelor si il felicit cu sincera admiratie si ii doresc multe succese de care sunt sigur ca sunt binemeritate”.

Pe langa distinctiile primite de-a lungul anilor, prof. Benga este si presendintele Filialei Cluj a Societatii Romane de Biologie Celulara, vicepresedinte al Societatii Romano-Americane de Medicina de Laborator si Life Member a American Association for the Promotion of Science, profesor asociat la mai multe universitati din America, Marea Britanie si Japonia, precum si membru al unor organizatii stiintifice internationale.

Lista colaborarilor sale cu cercetatori internationali e impresionanta, dr. Benga fiind autorul a peste 20 de carti, monografii si ghiduri de laborator si peste 450 de articole aparute in jurnale cu acreditare internationala – Biochemistry, Journal of Biological Chemistry, Cell Biology International numarandu-se in lunga lista a acestor jurnale.

George Emil Palade, intr-o prezentare de la conferinta internationala „Romania si Romanii in Stiinta Contemporana”, din 1994, amintea ca „indiferent de realizarile diasporei, cercetatorii care au venit sau au ramas in Romania, cum e cazul dr. Gheorghe Benga si al altora, merita o apreciere deosebita. Ei au mentinut viu spiritul cercetarii biomedicale in Romania”.

Cuprinzand toate activitatile, meritele si succesele prof. Benga, putem spune doar ca acest stralucit profesor isi merita cu prisosinta locul printre personalitatile medicale de varf din Romania si probabil din lume si asteptam rezultatul altor studii, poate de data aceasta recunoscute si apreciate la adevarata lor valoare.

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *