Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Henri Coandă

Autor: Andreea Fornea


Henri Marie Coandă, nascut la 7 iunie 1886 si decedat la 25 noiembrie 1972, a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918.

Multe din cele 250 de inventii certificate prin 707 brevete internationale stau la baza unor sisteme, masini si unelte care se folosesc si astazi in diverse industrii sau chiar in viata de zi cu zi.

De pilda:
            – Efectul Coanda (pe care savantul l-a identificat chiar cu ocazia testarii avionului cu reactie) are aplicatii la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice etc. De asemenea, are aplicatii in domeniul medical ­ in crearea inimii artificiale, dar si in ecologie – crearea barierei anti-rechini.
            – Case multicelulare si din prefabricate, ce pot fi asamblate in 5 ore.
            – Aerodina lenticulara – farfuria zburatoare Coanda, fara piese mecanice in miscare, capabila de decolare-aterizare pe verticala si de zbor la punct fix.
            – Rezervoare din beton armat, precum rezervorul de stocare a petrolului plasat chiar in mijlocul marii de Emiratul Dubai.
            – Propulsia aerodepresiva care a stat la baza transporturilor de containere in tub.
            – Turbina eoliana.

Retete de regenerare a solului si sisteme de stropit pentru camp
            – Multispicul de grau Coanda.
            – Desalinizarea apei marine cu ajutorul energiei solare si observatii in privinta cristalizarii diferite a apei in functie de zona de pe glob. Coanda a observat si a fotografiat de-a lungul timpului aproape 1.500 de fulgi de zapada care ne arata structura energetica diferita a apei in functie de locul de provenienta.

             – Studii asupra antigravitatiei – biogravitoni.

 

 Constructii ale viitorului

In dorinta sa de a participa la reconstructia de dupa primul razboi mondial, Henri Coanda a realizat constructii ieftine, usoare, modulare, prefabricate, antiincendiu si antifonate ce se puteau monta in doar cateva ore. Cel mai frumos proiect al sau, realizat impreuna cu arhitectul Dupres, a fost faimosul si giganticul imobil piramidal-cruciform avand inaltimea de 100 m si latura de baza de 222 m, care asigura adapost pentru aproape 700 de locatari, avand si facilitati comerciale, magazine, restaurante si spatii recreative.

In 1954, in localitatea Londe-les-Maures aflata pe coasta sudica a Frantei, Henri Coanda bulversa economia regiunilor desertice, demonstrand cum, cu doar 8 mp de suprafata de captare solara, poti produce 1.600 litri de apa potabila in 12 ore. Pe cateva hectare, se puteau obtine peste 50 de tone de apa potabila in 12 ore, plus tone de sare si alte substante extrase din apa de mare colectate si trimise spre industrie si economie. 

 

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *