Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Laurentiu Mircea Popescu

Autor: Alexandru Osmulichevici

Laurentiu Mircea Popescu – medic, profesor universitar, academician si om politic.

Mai putem sa spunem ca este parintele telocitelor. Aceasta descoperire revolutionara il face pe doctorul, profesorul, academicianul Laurentiu Mircea Popescu, un veritabil candidat pentru premiul Nobel in medicina.

Acest tip de celule umane au un rol regenerativ fiind capabile sa vindece inima suferinzilor de infarct miocardic. Alaturi de state precum China, Germania, Belgia, Italia si SUA Romania devine datorita descoperirii academicianului Laurentiu Popescu una dintre tarile lumii care se aseaza cu cinste in galeria marilor descoperiri ale inceputului de mileniu.

Medicul Laurentiu Popescu afirma ca in Romania nu se pot realiza performante in acest domeniu nu numai datorita lipsei de fonduri, cat si a orgolilor personale care divizeaza lumea medicala. El a fost invitat sa lucreze in China unde de altfel s-au obtinut progrese remarcabile in acest sens. “Dupa informatiile mele chinezii investesc intr-o singura ramura medicala valoarea produsului intern brut al unor tari europene”.

Anul trecut Bucurestiul a fost pentru 3 zile capitala celui mai mare congres medical organizat in Romania la care a fost prezenta crema medicinei mondiale. Datorita stradanilor academicianului Laurentiu Popescu au raspuns invitatiilor de a veni la Bucuresti si a lua cuvantul profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard, considerat parintele celulelor stem si profesorul Winblad de la Institutul Karolinka sin Stockholm, mebru al Comitetului Nobel, specialistul nr 1 in boala Alzheimer.

Si acum… cine este Laurentiu M. Popescu?

In primul rand este doctor. A absolvit facultatea de medicina la Institutul de Medicina si Farmacie din Bucuresti ca sef de promotie. Este doctor in stiinte medicale, profesor si sef de catedra in Departamentul de Medicina Celulara si Moleculara, precum si rector al Universitatii “Carol Davila” din Bucuresti.

Este Director General al Institutului National de Patologie “Victor Babes” din Bucuresti si al Platformei Stiintifice “George Emil Palade”. Este membru al Consiliului Stiintific al Centrului International de Studii Biomedicale din China. Este redactor sef si fondator al “Journal of Cellular and Molecular Medicine”. Are 10 titluri de Doctor Honoris Causa, in tara si strainatate. In 2005 tot el a descoperit cel de-al treilea tip de sinapsa, “sinapsa stromala”.

În categoria realizărilor, aprecierilor de excepţie şi a numeroaselor premii şi distincţii care i s-au conferit, putem menționa: Premiul Babeş pentru cercetare medicală, Academia Română, 1985; Medalia de argint a Academiei Paris – Universite Rene Descartes, 1993; Medalia de aur a Universităţii „Rene Descartes”, Paris, 1998; Medalia de Merit a Societăţii Internaţionale pentru Cercetări Cardiovasculare, 2001; Medalia de aur a Academiei Internaţionale „Albert Schweitzer”, 2002; Doctor Honoris Causa, Universitatea Caserta, Italia, 1996; Cetăţean de onoare al oraşului Winnipeg din Canada.

Laurențiu Mircea Popescu a primit “Medalia de Merit” a Academiei Internaţionale de Cercetări Cardiovasculare în anul 2012. Această distincţie este considerată de vârfurile medicinei internaţionale un adevărat premiu Nobel pentru cardiologie.

L.M.P. s-a nascut la 15 Aprilie 1944 in Campulung. Este casatorit si are 3 copii, locuieste in Bucuresti. Face studii la Bucuresti la U.M.F. “Carol Davila” intre 1961-67 si este seful prmotiei sale. In 1971 devine doctor in stiinte medicale. Are studii postdoctorale la Universitatea “Leiden” din Olanda.

Este Directorul Institului National de Patologie “Victor Babes” Bucuresti; Redactor sef si fondator al “Journal of Cellular and Molecular Medicine” care se publica in SUA. L.M.P. este Doctor Honoris Causa a 13 Universitati din Italia, Ungaria, Romania si China.

In anul 2010 medicul de patologie celulara L.M.P. anunta ca a gasit un nou tip de celule in mai multe organe ale corpului. De atunci a inceput in toata lumea sa se desfasoare foarte rapid o cursa contracronometru pentru a face ca aceste celule regenerative sa poata fi un tratament eficace de regenerare a tesuturilor afectatea de boala din inima si plamani.

Toata lumea a inceput sa investeasca masiv in aceasta descoperire epocala (China investeste sume echivalente cu produsul intern brut al unor tari Europene – suma care ajunge la miliarde de dolari).

Profesorului L.M.P. i-au trebuit 5 ani sa gaseasca si sa identifice acest tip de celule si mai ales sa isi dea seama de un adevar fundamental, ele sunt celule regeneratoare ale inimii si plamanilor afectati de boala.

Etimologic cuvantul telocite vine de la telos (termen grecesc pentru ceva ce se realizeaza la distanta) si cite (de la cit un sufix obligatoriu cand se vorbeste despre celule).

Acest termen este deja familiar dictionarelor de specialitate din toata lumea. Se pare ca indiferenta specifica celor care ar trebui sa manifeste interes pentru aceasta descoperire epocala se manifesta la toate nivelele de la dictionare pana la a manifesta interes si ajutor financiar laboratoarelor care ar trebui sa se ocupe de studiul telocitelor. Si atunci o fac chinezii si pentru noi.

Colaborarea academicianului L.M.P. cu China, SUA, Belgia, Italia, Spania, Germania este deminstrata prin studii complexe publicate, articole, toate fiind aparute cu sprijinul celor interesati, mai putin Romania si cercurile medicale autohtone, laboratoarele etc.

Ca telocitele exista este un fapt confirmat de 68 centre din Europa, peste 120 centre din SUA si 10 centre in China (care deja experimenteaza rezultatul acestor cercetari in laborator, deocamdata pe animale). Nu peste mult timp, in 2, 3 ani, faza experimentala va avansa la oameni.

De altfel China, cu care colaboreaza profesorul L.M.P., aloca cele mai mari fonduri din lume pentru aceasta descoperire. Aceasta pentru ca si-au dat seama ca alaturi de celulele stem telocitele reprezinta un remediu fundamental al viitorului pentru refacerea tesuturilor inimii.

In aceasta parte a lumii (China, Coreea, Japonia) exista un respect deosebit pentru creativitate.

De ce un roman?, descoperirea tine de bani, laboratoare performante sau nu?.

Descoperirea in sine nu tine e tehnlogie, este o problema de intuitie si creativitate apoi vine confirmarea pe plan mondial din partea unor autoritati consacrate respectiv Universitati si Laboratoare din SUA si sa fie acceptat de chinezi care sa si investeasca.

Profesorul si academicianul L.M.P. considera ca aceasta descoperire epocala trebuie sa il determine sa isi ierarhizeze foarte strict prioritatile in viata alaturi de munca, stiinta, confirmari pe plan mondial la fel de importanta este familia. Trebuia sa existe un echilibru in toate.

Ceea ce il face foarte mandru este faptul ca s-a nascut in Romania, ca este roman si oriunde s-ar duce, oriunde s-ar scrie despre el apare Romania. Acestea ar fi prioritatile ierarhizate ale profesorului L.M.P.

Faptul ca este mandru ca in orice dictionar sau enciclopedie din lume scrie sau se va scrie despre el, ca fiind roman, este o recunoastere fundamentala. Este mandru ca este roman si sta in panoplia marilor creatori ai lumii de origine romana indiferent ca sunt artisti sau oameni de stiinta precum Branusi, Mircea Eliade, Eugen Ionescu sau Cioran.




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *