Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Leon Dănăilă

Autor: Andreea Fornea

A inceput sa repare la creierii oamenilor cand, practic, nu exista neurochirurgie in acceptiunea moderna a cuvantului. Este cel care a folosit primul in Romania aparatul “minune” numit “microscop operator”, care a revolutionat chirurgia vasculara. “Inainte, cand am inceput eu, in ’61, era un chin. Se introducea un fir cu un beculet electric in capul omului, care lumina cat de cat anevrismul. Lumina era insuficienta. Vedeai oarecum, dar vasele sunt foarte mici. Scoteam tumora cu mana. Profesorul Arseni scotea tumora cu degetul. Era ingrozitor, creierul se umfla si rezultatele erau dezastruoase. Profesorul se enerva si tipa in sala de operatie. In balta aia de sange trebuia sa te concentrezi si sa faci hemostaza (n.r. – oprirea sangerarii) prin electrocoagulare”, povesteste profesorul Leon Danaila, seful sectiei a VII-a de Neurochirurgie Vasculara de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti. Statisticile timpului spun ca, pe vremea aceea, din 1.000 de pacienti doar 300 supravietuiau operatiei. Din supravietuitori doar 200 se vindecau. Ceilalti ramaneau cu paralizii, tulburari psihice marcante si afectiuni ale vorbirii.

Sectia de chirurgie vasculara cerebrala si medulara de la Bagdasar-Arseni, infiintata in 1981 de doctorul Danaila, e unica in tara. Are sapte medici, din care patru opereaza efectiv pe creier leziuni vasculare. “Prin ’84-’85, am patruns asa, mai prin efractie, in arhiva clinicii de neurochirurgie a profesorului C-tin Arseni. Am facut o statistica a operatiilor de anevrisme cerebrale care sunt cele mai frecvente. Mortalitatea era de 49%. Iar in domeniul neurinoamelor de acustic sarea de 51%. Eu cu ajutorul microscopului operator am redus mortalitatea la anevrisme pana la 3-4% iar la neurinoame la 4%”, spune doctorul Danaila. Cu parul alb, pare extrem de timid si fragil. Are un gen de distinctie caracteristica oamenilor de valoare. Iti vorbeste de parca ai fi cel putin egalul sau, daca nu chiar superior. Mainile, instrumentele maiestriei sale, nu i se odihnesc nici o clipa. Te-ai astepta sa vezi niste degete lungi, de pianist. Nu arata deloc asa. Sunt absolut normale. Numai ca bisturiul tinut de ele devine in sala de operatie precum dalta lui Brancusi. In fiecare zi la patru dimineata e in picioare. De la patru si un sfert pana la sase fara un sfert citeste. La sase fix e la spital unde, pana la sapte, face vizita de dimineata. De la sapte la opt urmeaza consultatiile, iar dupa aceea intra in operatii. Cate cinci-sase pe zi, cu exceptia zilei de luni si a week-end-ului, cand intra in sala doar pentru urgente. Iese abia dupa-amiaza, dupa patru, dar uneori il prinde si sase. “Nu-i totul sa operezi mult, ci sa scoti un om valid, capabil sa munceasca”, e modest specialistul. Apoi din nou acasa, unde studiaza pana spre miezul noptii. A doua zi o ia de la capat. Toata viata a invatat. Altceva nu l-a interesat decat sa introduca tehnici noi in arsenalul terapeutic. Spune ca n-are copii pentru ca a avut prea mare grija de restul oamenilor. Singurul hobby ii este medicina. De baut n-a baut niciodata, iar de fumat s-a lasat din studentie. Cu toate astea ia apararea nicotinei: “Fumatul are si un rol pozitiv. Ma refer la memorie”, spune neurochirurgul. Politica nu-i place defel, unica emotie in acest sens avand-o in decembrie ‘89. I-a trecut repede. Oamenii se imbolnaveau la fel ca inainte. Leon Danaila e invitat la toate congresele de specialitate care au loc in lume. Nu prea are el, insa, timp sa le onoreze pe toate. In urma cu cativa ani, in Grecia, a aflat ca un neurochirurg grec, pentru una sau doua operatii pe luna, de genul celor pe care el le face zilnic, castiga 80-90 de mii de euro. Dintr-un sertar scoate fluturasul de salariu. Luna trecuta a ridicat de la spitalul unde lucreaza de o viata 1.682 lei net.
Recunoaste ca pacientii mai vin la el cu “plicul”, dar nu multi pentru ca “sunt multi saraci”: “Le spun sa cumpere pentru spital, ca un fel de sponsorizari”. In 50 de ani de meserie, le-a reparat capetele lui Ion Voicu, Eusebiu Camilar si chiar pe al fostului premier al lui Kim Ir Sen. “Atunci cand cu nord-coreeanul acela, mi-a fost tare frica: «Doamne-fereste, daca nu iese bine?». Ma pazeau zece coreeni care notau tot ce vorbeam si tot ce faceam. Avea o tumora de marimea unui ou de gaina pe meninge. S-a facut bine”, rasufla si acum usurat profesorul Danaila. Un alt episod tensionat a fost cand a trebuit sa-l consulte pe fostul presedinte al Algeriei, Houari Boumedienne. Individul facuse o hemoragie cerebrala in timpul unei vizite oficiale la Moscova si la cererea sotiei care aflase de faima lui Danaila a cerut sa fie consultat de romanasul nostru. Dar medicul n-a mai avut ce opera. Hemoragia atinsese cota maxima. Algerianul era in moarte cerebrala. VIP-urile au creierele la fel de sensibile ca ale oamenilor simpli. Destinul lui Leon Danaila a fost marcat de relatiile personale si profesionale dificile pe care le-a avut cu marele neurochirurg care a fost profesorul Constantin Arseni. La inceput profesorul Arseni ii daduse in grija o sectie deprimanta, cu paraplegici. Nu avea incredere in tanarul doctoras Danaila. Patru ani a stat acolo pana cand l-a dat pe spate pe profesor schimband diagnosticul unui pacient si facandu-l bine cu toate ca nimeni nu-i dadea vreo sansa. Apoi, a operat un pacient in sala in care opera Arseni. “Asistentele isi dadeau coate. «A venit si asta sa-si dea aere». Nu ma mai vazusera. L-am pus pe masa, stiam ce am de facut si bolnavul a evoluat foarte bine. Au ramas fetele stupefiate de rapiditatea mea. Atunci Arseni m-a luat in sectie la el, unde am stat 20 de ani. Am invatat multe de la el si aveam si talent, care in meseria noastra e obligatoriu”. Relatia a mers bine pana cand, in ’81, cand s-a intors din America de la o specializare, pacientii incepusera sa-i ceara sa-i opereze el. Profesorul Arseni imbatranise si nu mai vedea bine. “Cand intram cu el in operatie mi se facea frica. Cateodata trebuia sa-l tin de mana…”. Arseni suferea de o retinopatie diabetica si devenise invidios pe succesul discipolului sau. L-a mazilit pe Leon Danaila si i-a dat pe mana cea mai prapadita sectie din spital. Norocul lui a fost acela ca a putut lua cu el microscopul operator pe care profesorul Arseni nici nu stia si nici nu putea sa-l foloseasca.
Cand a luat in primire sectia pe care n-a mai parasit-o niciodata, Leon Danaila nu avea nici macar o masa de operatie. A facut rost de una casata, a curatat-o si spalat-o si s-a pus pe treaba. “Era un dezastru. Cimentul era crapat si urcau furnicile pe pereti… Mi-a luat cativa ani s-o pun pe picioare”, isi aminteste venerabilul doctor. Se impartea intre operatii si treburile administrative. A facut un memoriu la minister, dar l-au refuzat comunistii din cauza lui Arseni, care se temea ca ramane fara clientela. Noroc cu un ministru al Constructiilor, unu’ Petre, care dupa ce a fost tratat de Danaila i-a facut sectia boboc cu materiale de la Casa Poporului. Fara acte si fara nici o aprobare. Mai mult, a “intepat” niste conducte de gaz si apa calda din apropiere si le-a bagat gaze si caldura. “Atunci Arseni, razbunator, a observat ca mi-am luat avant si a inceput sa ma santajeze. A luat memoriul pe care-l facusem eu si care fusese refuzat la interventia lui, l-a reformulat, l-a semnat cu numele lui si l-a retrimis la minister. N-a reusit sa-mi faca rau”, relateaza neutru Leon Danaila despre finele relatiei pe care a avut-o cu fostul sau profesor. Acum sectia sa e cea mai curata si dotata din tot complexul spitalicesc. Mobila, gresia, faianta, termopanele, televizoarele si chiar si unele dintre echipamentele medicale performante au venit din sponsorizari. Leon Danaila nu e numai medic, ci si un bun gospodar. “Acum imi dau seama si ii multumesc lui Arseni ca a vrut sa scape de mine…”, se reconciliaza post-mortem discipolul cu maestrul sau.  Statisticile profesorului Danaila sunt zdrobitoare: “Am operat peste 2.760 de anevrisme cerebrale. Am operat si cu laserul, dar microscopul operator e pianul meu. N-am mai gasit pe nimeni cu o statistica atat de mare. Un japonez are o mie si ceva de anevrisme. Acum lucrez la o carte depre ele. A 36-a. Ca sa faci astfel de operatii trebuie sa cunosti la perfectie harta creierului. Fiecare celula nervoasa e sfanta”.
“Am iubit Darabaniul atat de mult, incat mi-am zis ca eu acolo vreau sa mor! Si sotia mea a vrut sa fie ingropata acolo, desi venea din alt colt de tara. A murit in 2006, am ingropat-o la Darabani. Acum, fara ea, mi-e foarte greu singur”.
“Vara de-abia ma asteptau parintii sa muncesc la arat, stateam cu saptamanile pe camp, mai luam si carti cu mine. Liceul l-am facut la Dorohoi. Taica-miu mi-a spus: ori ramai la Darabani, la camp, ori te duci sa inveti carte. M-am gandit: Sa lucrez la camp? Mizerie. Ploaie. Mai bine ma duc sa invat carte“, isi aminteste el.
“La liceu, ne dadea cate un sfert de paine pe zi si unii colegi aveau mai multi bani si cumparau paine. Si eu vindeam sfertul meu de paine si adunam bani ca sa pot cumpara carti de medicina. M-am gandit ca vreau sa dau la medicina sa ajut oamenii si sa le salvez vietile“, povesteste Leon Danaila.
In intreaga lume, nimeni nu ii egaleaza nici macar pe jumatate uriasa experienta. A inceput sa repare la creierii oamenilor cand, practic, nu exista neurochirurgie in acceptiunea moderna a cuvantului.
La Darabani, se reintoarce de cate ori are ocazia. A reconstruit casa darapanata ramasa de la parinti si a transformat-o intr-un muzeu, cu o galerie de arta impresionanta, cum nu exista in multe muzee mari din tara.
De deschiderea si amenajarea muzeului s-a ocupat, cu o nesfarsita dragoste si pretuire, directorul bibliotecii orasului Darabani, poetul Victor Teisanu. In muzeu: picturi de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Constantin Piliuta, Dan Hatmanu sau Iulia Halaucescu.
“Copiii de la tara trebuie sa vada ca nu trebuie sa ai antecendente foarte elevate ca sa ajungi in Academie. Tatal meu nu stia carte. Am vrut ca aceasta casa memoriala sa fie o lectie de viata pentru toti elevii din nordul tarii. Daca muncesti, daca esti serios, poti sa ajungi departe“, spune Leon Danaila.

În urmă cu 30 de ani, dr. Leon si-a pus problema că în creier nu există circulaţie limfatică. Si-a spus atunci că trebuie să existe totuși altceva, care suplineşte acest sistem. A colaborat cu dl. Viorel Păiş, neurobiolog, a recoltat piese anatomice de la bolnavii operaţi, astfel încât să nu afecteze starea lor şi a început să le examineze. La un moment dat a văzut această celulă mai deosebită, care are un aspect alungit şi formă de sfoară. Nu a avut insa destule date, în 1986,  să faca o comunicare publică, nu îi ştia caracteristicile precise. Dar într-o carte din 1988, „Ateroscleroza sistemului carotidian”, a evidenţiat-o în cupele anatomice. În 2008 au mai publicat o carte, s-au edificat mai mult asupra celulelor și s-au convins că există, totuşi, ceva nou. În sfârşit, prima comunicare în cadrul unui congres a făcut-o abia în 2006, la Capetown. A vrut să o faca în străinătate, pentru ca dacă se confirmă că e adevărat să existe reacţii avizate. N-au fost discuţii contradictorii – unii dintre cei din auditoriu au spus că nu ştiu ce să spună, că nu cunosc această celulă, dar că o să cerceteze. Au mai făcut o comunicare în 2009 – la San Diego – și o alta în 2011, la Los Angeles. N-au avut probleme deosebite, critici, majoritatea au spus că nu cunosc această problematică şi o să o mai studieze.

Celula a fost gasita şi în cazuri normale şi în cazuri patologice. Prima lucrare pe care au publicat-o într-o revistă a fost în revista Chirurgia din noiembrie – decembrie 2011; aici au arătat celula care este foarte alungită, foarte subţire, ca un fir de aţă, cu o zonă mai groasă, nucleul. Au găsit-o şi în marginea unor procese patologice, şi în jurul vaselor, în special. Exista fotografii în care, în situația unei hemoragii cerebrale, se vede cum celula înconjoară toată această zonă hemoragică. După ea, răspândite, se mai află doar câteva hematii. Ea delimitează procesul patologic. În jurul tumorii are un rol foarte important de a delimita şi a proteja substanţa cerebrală, ca tumora să nu se răspândească în creier. Sunt imagini în care celula se vede foarte bine delimitată.

 

La început a fost denumita celulă interstiţială Cajal, apoi I s-a spus thread- protective cell – adică celula sub formă de sfoară, dar în ultimul timp a ramas la denumirea de cordocit – protectocit. Pentru că e ca un cordon care protejează substanța cerebrală de procesele patologice.

Are rol foarte important, fiind localizată la nivelul arahnoidei – o foiţă foarte subţire care protejează substanţa cerebrală, foarte aderentă de creier. Arahnoida a fost pusă pe seama unor celule foarte prost diferenţiate, dar doctorii au constatat că este formată din celulele noastre, din cordocit-protectocitul nostru. Ea, în embriogeneză, are rolul de a delimita migrarea neuroblaștilor, care vin din jurul substanţei periventriculare sau din zona dinţată din hipocamp şi ajung până la periferia cortexului cerebral. În cortextul cerebral neuronii formează substanţa cenuşie – dar uneori arahnoida are rolul de a delimita și a atrage această migrare a neuronilor; pentru că uneori rămân în substanţa albă, formează nişte mase heterotope şi dau epilepsie. Este o situaţie anormală pentru o celulă de substanţă cenuşie să rămână în substanţa albă și să nu ajungă la substanţa cerebrală. Acest cordocit-protectocit are şi un rol în această migrare. Au avut un bolnav – un caz foarte rar – cu dublu cortex cerebral: un cortex care urmează circumvoluțiunile, și încă un cortex fiindcă neuronii respectivi au rămas în substanţa albă. La început, când nu știau, credeau că dacă are dublu cortex o fi mai deştept… Dar dimpotrivă, era de o inteligenţă inferioară, făcea crize de epilepsie, şi nu era deloc aşa cum au crezut ei. Deci cordocitul are un rol şi în delimitarea hemoragiilor, a tumorilor, dar și în migrarea neuronală – sunt roluri care sunt definite de ei până în momentul de faţă, dar studiaza în continuare această celulă.

 

Biografie

Leon Dănăilă s-a născut la data de 1 iulie 1933, în orașul Darabani (jud. Botoșani), unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.
După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.
Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.
Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

 

 

 

 

Realizări profesionale

Datorită acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Romania microscopul operator (1979) și laserul (1984).
În 50 ani de neurochirurgie, a effectual peste 40.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Un adevarat record mondial.

Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene – peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

 

Academii și Societăți Științifice Internaționale

Este membru corespondent al Academiei Române din 24 octombrie 1997 și membru titular al acesteia din 20 decembrie 2004; membru titular al Academiei de Științe Medicale (1993); membru al New York Academy of Sciences (1995) și London Diplomatic Academy (2000).

De asemenea, este membru a următoarelor societăți științifice internaționale:
L’Union Médicale Balkanique (1986),

European Association of Neurosurgical Sciances (1987),

International Society of Psychoneuroendocrinology (1991),

International Psychogeriatric Association (1991),

Societe Francaise de Pharmacologie Clinique et Therapeutique (1991),

Biomedical Optics Society (1992),

International Society for Optical Engineering (SPIE) (1992),

Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery (1994),

World Federation of Neurosurgical Societies (1992),

Société de Neurochirurgie de Langue Française (1996),

American Heart Association (1999);

European Association of Medical Laser (1998);

International Stroke Society (Japan) (1999),

American Association for the Advancement of Science (2003),

European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (2003),

Congress of Neurological Surgeons (2004),

Membru de onoare activ al Asociației Naționale împotriva Corupției, Abuzurilor și   Drepturile Omului (2006)

International Neuropsychologicaly Society (2008)

American Chemical Society (2008).

Face parte din comitetul director al următoarelor reviste de specialitate: “Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery”, “Romanian Neurosurgery”, “Romanian Journal of Neurology and Psychiatry”, „National Medical Review” and “Proceedings of the Romanian Academy”. Este editor șef al revistei “Romanian Journal of Neurosurgery”.

Brevete, cărți și lucrări științifice

Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovaor. Este autor a 39 cărți de specialitate dintre care menționăm :

Nerurinomul Spinal – Teză de Doctorat 1972

Tratat de Neurologie – vol.1 – Editura Medicală 1979,

Tratat de Neurologie – vol. II – Editura Medicală 1980,

Tratat de patologie chirurgicală – vol.IV – Editura Medicală 1983,

Sistemul arterial aortic. Patologie și tratament chirurgical vol. II – Editura Medicală 1983,

Psihoneurologie – Editura Academiei RSR 1983,

Bolile Vasculare ale Creierului și Măduvei Spinării vol II. Bolile vasculare ischemice. Partea a II-a – Editura Academiei RSR 1984

Bolile Vasculare ale Creierului și Măduvei Spinării vol. III Hematoamele Intracraniene și Spinale Editura Academiei RSR 1985,

Romanian Neurosurgery vol.I Editura Academiei RSR 1986 ,

Romanian Neurosurgery Vol. II Editura Academiei RSR 1987

Tromboembolismul Cardiovascular Editura Științifică și Enciclopedică 1987,

Ateroscleroza Cerebrală din Sistemul Carotidian Editura Științifică și Enciclopedică 1988;Chirurgia Psihiatrică Editura Academiei RSR 1988
Tratamentul Tumorilor Cerebrale Editura Academiei Române 1993 Maladia Alzheimer Editura Militară 1996,
Sculptură în creier Editura Du Style 1998;
Apoptoza, Editura Academiei 1999;

Tratat de Neuropsihologie, Editura Medicală 2000 (Ediția II-a, 2002);

Actualități și perspective în Neurochirurgie Editura Național 2000;

Atlas de patologie chirurgicală a creierului” Editura Moonfal Press 2000;

Lasers in Neurosurgery Editura Academiei 2001;

Atlas of Surgical Pathology of the Brain Editura Moonfal Press 2001;

Vascularizația arterială și venoasă a creierului Editura Tipart Group (2001),

Sinteze Neurochirurgicale Editura Ceres (2001),

Apoptoza (Ediția II-a -revăzută și adugită), Editura Academiei 2002;

Ateroscleroza cerebrală ischemică Editura Medicală 2004;

Atlas de patologie cerebro-vasculară Editura Cartea Universitară București (2005);

Programed cell death in the vascular diseases of the brain Editura Cartea Universitară București (2005); Clinica și morfopatologia proceselor expansive ale sistemului nervos central Editura Cartea Universitară București (2005);

Cerebrovascular malformations – an atlas of histopathology and ultrastructure, Editura Cartea Universitară București (2005);

The vascular wall and the intracerebral hemorrhage – an atlas of light and electron microscopy, Editura Cartea Universitară București (2005),

Hemoragia Subarahnoidiană Anevrismală – Editura Cartea Universitară București (2006); The interstitial cells of the human brain – Editura Cartea Universitară București (2006), * Cerebral Vascular Occlusions – an atlas of hystopathology and ultrastructure (2006) – Editura Cartea Universitară București,

Tratat de Neuropsihologie vol II Editura Medicală (2006),

Patologia neurochirurgicală a hipofizei – Editura Didactică și Pedagogică (2006),

Vasculogenesis, Angiogenesis and Vascular Tumorigenesis in the Brain – an atlas of cerebrovascular cytohistopathology – Editura Cartea Universitară București (2007),

Vasculogenesis, Angiogenesis and Vascular tumorigenesis in the Brain – an atlas of cerebrovascular cytohistopathology – second edition (2007),

Anevrismele cerebrale – Editura Academiei Române 2007.

Este colaborator la 3 cărți – Lichidul cefalo-rahidian – Editura Didactică și Pedagogică 1979, Ghid de practică medicală vol.1. – Editura Infomedica 1999, – Enciclopedie Medicală Românească. Secolul XX – Editura Fundației Medicale a Rinichiului 2001.
Din totalul celor 36 de cărți publicate este autor unic la 3 cărți, prim autor la 20 cărți, autor împreună cu alții fără a fi primul la 13 cărți și colaborator la 3 cărți. A publicat și comunicat 317 lucrări științifice, după cum urmează: 93 publicate în străinătate și în reviste românești cu circulație internațională (în limba engleză); 63 publicate în limba română în diverse reviste medicale românești; 46 comunicate la diferite congrese internaționale și 115 comunicate la simpozioane și congrese din țară. Lucrările sale sunt citate de profesori și cercetători cu renume din întreaga lume. A participat la peste 150 de manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane).

Specializări internaționale

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981) și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).
În aceste stagii de specializare din Europa și SUA precum și la diferitele congrese internaționale a cunoscut direct și a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalități neurochirurgicale din lume.

Progrese și cercetări cu valoare națională și internațională

Pe plan național

A descris și publicat pentru prima dată în țară:

Malformații arterio-venoase cu interesarea venei Galen, în revista Studii și Cercetări de Neurologie 15, 1970;

Cisticercoza de ventricol IV, în revista Neurologia, Psihiatria, Neurochirurgia 15; 1970.

Encefalopatia paraneoplazică, în revista Neurologia, Psihiatria, Neurochirurgia 15; 1970,

Peridurografia gazoasă în hernia de disc lombară, în revista Oncologia și Radiologia 9; 1970.

A studiat și publicat prima dată pe plan național:

Correlations Between the Blood Group and the Incidence of Congenital neurosurgical diseases, în Revue Roumaine de Neurologie 9; 1971;

Considerations on the correlation between the blood groups and the incidence of cerebral tumours în Rev. Roum. Neurol. 9; 1972;

Cranial and orbital epidermoid tumours, în Journal of Neurosurgical Sciences 19; 1975;

Cranial Vault Metastases, în Rev. Roum. Med. – Neruol. Psychiat. 13: 1975;

Intraselar Abccese. Neurochirurgia 18, 1975;

Cerebral Dermoid Tumours, Neurochir. 19; 1976;

Haematological Aspect of hypophyseal tumours în revista Acta Neurochirurgica 37; 1977;Anatomoclinical Aspect in Meningeal Carcinomatosis, în Rev. Roum. Med – Neurol. Psychist. 15; 1977;

Cranial Eosinophilic Granuloma, Neurochirurgia 20; 1977;

Monitoring intracranial pressure in cat and man, în Rev. Roum. Med.-Neurol. Psychist. 1; 1980; a introdus pentru prima dată în practica operatorie curentă laserul (din 1984) și microscopul operator (din 1979) și a publicat primele lucrări în aceste domenii (cartea- Lasers in Neurosurgery 2001). A introdus și publicat pentru prima dată în țară și printre primii pe plan internațional tratamentul conservator al hematoamelor intracerebrale primare; vezi lucrarea Surgical and conservative management of primary intracerebral hematoma în revista Rmanian J. Geront. Geriatrics 7; 1986.

Este singurul neurochirurg din țară care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar, începând din anul 1985. Rezultatele acestor operații sunt publicate în diferite lucrări științifice ca: Rom. Neurosurg. 1, 3, 1992; Rom. Neurosurg. 11, 1992; Rom. Neurosurg. 2, 1993; Infomedica nr. 4 1994; Romanian J. of Reconstructive Microsurgery vol. 1 1996. A efectuat primele endarterectomii de arteră cerebrală medie și de arteră carotidă publicate în: Rev. Rom. Med. Neurol. Psychiat 23, 1985; Rom J. Neurol. Psychiat 31, 1993 și în cartea Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004. A efectuat 476 anastomoze extra-intra craniene (vezi Ateroscleroza cerebrală din sistemul carotidian 1988 și Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004).
A investigat apoptoza în glioblastoame, (rezultate prezentate la al 48-lea Congres de la Soc. De Neurochirurgie de Langue Francaise 1998, și publicate sub titlul In situ and peripheral mononuclear cells’ apoptosis in glioblastom. Rom Neurosurg 8, 35-43, 1999; High levels of sFas and PBMC apoptosis before and after excision of malignant melanoma. Case report. Rom. Arch. Microbiol. Immunol., 61, 267-273, 2002 și în cartea Apoptoza (ed.I 1999, și ed. II 2002). A studiat și efectuat primele calosotomii pentru tratarea epilepsiei a căror rezultate sunt menționate în: Tratat de Neuropsihologie vol. I 2000; 2002; 2006 și în lucrarea prezentată la Congresul de la Liubliana 1998. A efectuat și publicat primele cerebro-mio-sinangioze și cerebro-arterio-sinangioze (vezi Ateroscleroza cerebrală 1988 și Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004).
A studiat și publicat primele meningioame intracraniene induse de radiații (vezi Rom Neurosurg. new series 1, 1993). A studiat și tratat primele cazuri de anevrisme micotice (vezi Rom Neurosurg. new series 2, 1993). A efectuat primele studii de microscopie electronică asupra maladiei Alzheimer iar rezulatele au fost publicate în anul 1996 în cartea sa Boala Alzheimer. A aplicat pentru prima dată în țară imunoterapia în tumorile cerebrale iar rezultatele sunt publicate în cartea Tratamentul turmorilor cerebrale, apărută în 1993 și în lucrarea Interleukin-2 Therapy of malignant brain tumors (glioblastoma multiforme), din revista Acta Neurochirurgica Moldavica 3; 22-27, 1995. A făcut primele studii cu privire la psihochirurgie, studii care au fost publicate în cartea Chirurgia Psihiatică (1988).
A cercetat apoptoza tumorilor cerebrale, iar rezultatele au fost publicate în caretea Apoptoza ed. I apărută în 1999 și ed. II apărută în 2002. A făcut primele cercetări cu privire la terapia fotodinamică a tumorilor cerebrale iar rezultatele au fost publicate la diferite congrese naționale și internaționale precum și în cartea Lasers in Neurosurgery apărută în 2001. A studiat histopatologia tumorilor cerebrale a căror rezultate sunt publicare în cartea Atlas of Surgical Pathology of the Brain apărută în 2001. În 2006 a descris sindromul cortico-optico-falciform în cartea Psihologia Neurochirurgicală a hipofizei (2006). A efectuat pentru prima dată în țară, un studiu cu privire la rolul interacțiunii celor două hemisfere cerebrale în integrarea sistemului limbajului, publicat în Rev. Roum Sci Sociales-Série de Psychologie (1987); un studiu privind nivelul serologic al moleculelor de adeziune ICAM și ELAM în astrocitoame și glioblastoame, publicat în Rom. J. Neurol (1997); un studiu privind nivelul seric al interleukinei-6 și interleukinei-2 în adenoamele pituitare (vezi Rom J. Neurol. 34, 1996); și un studiu cu privire la stresul neurochirurgical și funcția imună, publicat în Rom. J. Neurol Psychiat. 1994. La data de 28 mai 2003, a efectuat pentru prima dată în țară abordul translabirintic al neurinomului de acustic și abordul transmastoidian al tumorilor de glomus jugular. A publicat primul caz de pseudotumoră psamomatoasă intracerebrală calcificată în lucrarea Psammomatous pseudotumoral intracerebral calcification: a case report and review of the literature din Annals of Neurosurgery 5, 2005.

Pe plan internațional

A descris pentru prima dată Sindromul de logoree cu hiperchinezie (1972) în lucrarea sa de diplomă de la Facultatea de Filozofie-Psihologie și apoi în revista internațională Eur. Neurol. (1977). A efectuat și studiat cu ajutorul microscopului operator peste 1000 de biopsii vasculare cerebrale ale căror rezultate sunt publicate în cărțile: Ateroscleroza Cerebrală din Sistemul Carotidian (1988), Ateroscleroza cerebrală ischemică (2004) Atlas de patologie cerebro-vasculară (2005); Programed cell death in the vascular diseases of the brain (2005); în revistele cu circulație internațională “Romanian J Geront. Geriatrics” 1986 și “Proc. Rom. Acad. Series B” (2001; 2002, 2003) și prezentate la diferite congrese interne și internaționale. A efectuat pentru prima dată pe plan internațional plastia cu pudră de os autolog (Bravet de invenție nr. 112951 din februarie 1998). Deosebirea dintre hematomul și hemoragia cerebrală a fost făcută în studiul intitulat: Cellular mechanisms of cerebral vessels breaking in different pathological conditions. An optic and electron-optic study, publicat în Proc. Rom. Acad. Series B 3, 147-151, 2003. Introducerea conceptului de “intimom” sau “miom” în clasificarea leziunilor intimale ale aterosclerozei a fost făcută în lucrarea: Smooth muscle migration and proliferation in the cerebral arteries lumen with formation of a new type of arteriosclerosis lesion, din revista Proc. Rom. Acad. Series B 1; 55-67, 2001 și în cartea Ateroscleroza cerebrală ischemică 2004. Sarcomul intimal cu migrarea transmurală a celulelor tumorale a fost descris pentru prima dată pe plan internațional în lucrarea – The histopathologic and ultrastructural study of an intimal intracranial sarcoma with transluminal cell migration, din revista Proc. Rom. Acad. Series B3, 165-170, 2002.
Din 2007 este membru în Comitetul Director al celor trei programe europene de cercetare COST (European Cooperation in Science and Technology): 1) COST Action BM0605 – Consciousness; 2) COST Action BM0601- Neuromath; 3) COST Action B30 – Neural Regeneration and Plasticity: Nereplas.

Activități organizatorice

În perioada 1994-1995 a fost director general al Spitalului Gh. Marinescu din București, iar din 1995 până în 2004 a fost director general adjunct al Institutului de boli Cerebrovasculare “Vlad Voiculescu” din București. A construit fără nici un ban din partea statului 16 camere de spital și o sală de operație dotată cu toate cele necesare, fapt care a ameliorat enorm asistența medicală la Clinica II Neurochirugie deoarece a putut astfel dubla sau tripla numărul zilnic de operații. În anul 1981, a înființat prima secție de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie din țară care se menține și în prezent.
A fost directorul departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină Carol Davila din București (1992-2004) și șeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară de la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) pe care o conduce din anul 1981. A fost președinte pe țară a comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătății (1990-2004) și președinte pe țară a comisiei din Ministerul Sănătății care aprobă plecarea în străinătate a diferitelor persoane pentru tratament neurochirurgical (1990-2004). Este președintele comisiei de Neurochirurgie pe țară de la Institutul de Medicină Legală din 1996 și în prezent.
Este conducător științific de doctorate din 1990 atât pentru doctoranzi români, cât și străini (Israel, Grecia, Egipt). În această calitate a format 16 doctori în științe medicale. De asemenea a coordonat și multe lucrări de diplomă.

Ordine și medalii

Este evidențiat în munca sanitară cu ordinul 117/ 1980; deține patru premii ale [[Academiei Române[[pentru cărțile Tratamentul tumorilor cerebrale – 1995, Apoptoza – 2001, și “Atlas of Surgical Pathology of the Brain”- 2002, Lasers in Neurosurgery – 2003. I s-a conferit premiul Internațional Romeo del Vivo – 1996 de către Departamentul de Neurochirurgie din Calabria Italia, I-a fost acordată diploma de către Editura Militară – 1976, Medalia Societatea Ateneul Român – 1990 și Medalia Caritas Catholica Vlaanderen – Belgia 1995. La 1 decembrie 2000, prin decret perzidențial, i-a fost conferit gradul de Ofițer al Ordinului național al Serviciului Credincios. I s-a decernat Premiul Academiei de Științe Medicale pentru activitatea de Cercetare-Inovare din domeniul medicinei (8 decembrie 2000). I-a fost conferită Diploma de Onoare a Universității Titu Maiorescu din București (18 decembrie 2000) și Diplomă de Excelență Academică a UMF “Carol Davila” din București (decembrie 2004), Premiul TopMedici (31 Ianuarie 2008).
De asemenea, a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Darabani (21 mai 1999); Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi (18 septembrie 1999); Absolvent de Onoare al Liceului Teoretic “Gr. Ghica V.V.” din Dorohoi (18 septembrie 1999), ABI World Laureate 1999. În 2003, World Nations Congres ABI din USA i-a acordat titlul de senator.
În 2001 a obținut Noble Prize acordat de “United Cultural Convention” iar în 2002 titlul de Cavaler acordat de “Academie Europeenne d`Informatisation.
În 2009 a obținut Trofeul de Excelență la Gala 10 pentru România.




O opinie

  1. WordPress › Error

    There has been a critical error on your website.

    Learn more about debugging in WordPress.