Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Micul Trianon

Autor: Vlad Osiac

Gheorghe Grigore Cantacuzino (1833-1913), s-a hotărât să construiască pentru fiica sa principesa Alice Cantacuzino un palat cum nu s-a mai văzut pe la noi, asemănător cu celebrul palat Trianon din Ansamblul de la Versailles, datorită asemănării se şi numeşte Micul Trianon.

Proiectat de celebrul architect Ioan D. Berindei, palatul este o operă de artă, construirea sa începând în 1907, războiul şi criza economică încetinind lucrările.

Faţada placată cu calcar de Albeşti, are 10 coloane în stil neoclasic grupate în perechi. Cuprindea 365 de dormitoare (câte unul pentru fiecare zi a anului) 7 Sali de bal şi era aşezat într-un parc dentrologic de 150 ha, cu apeducte, terenuri de golf şi echitaţie

Palatul era aproape terminat în 1940, când a fost lovit de cutremur.

Cel de-al doilea razboi a determinat oprirea lucrărilor de refacere şi consolidare.

Adevărata lovitură a fost dată de Reforma agrară din 1945, aceasta a distrus moşia din Floreşti, comunitatile din jur începând să fure piatra pentru a o folosi în construcţiile proprii.

În deceniul al VI-lea a fost înscris pe lista monumentelor, dar nu s-a luat nicio decizie în privinţa restaurării.

O alta lovitură dată acestui monument care ar trebui să reprezinte România este şi poluarea produsă de fabrica de negru de fum din apropiere, sau de filmările care se fac acolo.

Acum în clădirile anexe s-a înfiinţat un Sanatoriu TBC, palatul suferă din cauza unei ciuperci litofage – un fel de cancer al pietrei, iar parcul dentrologic a devenit pajiste comunală sau loc de dormit pentru beţivi.

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *