Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Nicolae Iorga

Autor: Alexandru Osmulichevici

Nicolae Iorga s-a nascut la 6 iunie 1871 la Botoşani.

Un spirit enciclopedist, istoric de formaţie, cu studii la Iaşi, Leiptzig, Berlin, Paris. La Iaşi a absolvit Universitatea într/un singur an cu diploma ”Magna cum laudae”. Doctoratul îl obţine la 23 de ani, odată cu intrarea în Academia Română.

Critic literar, documentarist, dramaturg, poet, memorialist, om politic(parlamentar, ministru, prim ministru). Este şi cel mai mare poligraf al românilor: a scris 1 003 volume, 12 755 de articole, 4963 de recenzii în cei 69 de ani de viaţă.

Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental. În timpul regimului comunist opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Câteva dintre publicaţiile mai importante: ”Studii şi documente cu privire la istoria românilor” – 25 de volume, ”Istoria Imperiului Otoman” – cinci volume, apărută în germană, ”Istoria românilor”  – 10 volume.

Ca literat, Iorga a scris poezii şi drame cu conţinut istoric : ”Învierea lui Ștefan cel Mare”, ”Tudor Vladimirescu”, ”Sfântul Francisc din Asisi”, volume memorialistice ”Oameni care au fost”, ”O viaţă de om, aşa cum a fost”.

Ca istoric literar a publicat ”Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea”, ”Istoria literaturii religioase”, ”Istoria literaturii româneşti contemporane”.

Activitatea politică a început-o de tânăr ca şi co-fondator al Partidului Naţionalist Democratic, opţiunea sa fiind bazată pe solidaritate naţională. Ministru de interne, prim ministru între 1931 – 1932, consilier regal, parlamentar, funcţii politice în care însă nu a excelat ca politician, ci ca om de ştiinţă, savant.

Nicolae Iorga rămâne una dintre personalităţile marcante ale culturii noastre naţionale. Din nefericire a sfârşit tragic într-o societate puţin înţelegătoare cu respectul şi valoarea cuvenite.

Nicolae Iorga s-a bucurat în străinătate de mare popularitate fiind omagiat de zeci de universitaţi din Europa cu titlul de ”doctor honoris causa”, însă a putut să şi înfiinţeze lăcaşe de cultură românească : Școala română din Paris, Academia Română de la Roma, iar în ţară : Institutul de Studii Est Europene, Institutul de istorie Universală, Universitatea populară de la Vălenii de Munte.

 
O opinie

  1. Asad a scris pe data de 15 Oct 2014

    Chiar foarte cncosuuta! Ieri, in trafic, ascultam radio guerrilla; la un moment dat am auzit ca vor sa faca reclama la un blog; tot ce trebuia sa faci era sa suni si sa spui titlul ultimei postari; am sunat…Bunica din fereastra…a mai sunat un domn si pana la urma a castigat Bunica; am spus si numele blogului si am avut parte de vizitatori noi pe blog; rezultat final la sfarsit de zi: Bunica a fost vazuta de aproape 300 de persoane. ACUM ESTE VEDETA; NEAPARAT TREBUIE SA NE SPUNA SI POVESTI DE ACOLO DIN FEREASTRA.Ii pastrez un loc special pe blogul meu.

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *