Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Oana Pellea

Autor: Andreea Fornea

Oana Pellea este născută în Bucureşti, la 29 ianuarie 1962. A primit un număr impresionant de premii şi distincţii profesionale. A jucat în peste 30 de roluri în teatru și 20 în film, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaționale de teatru, printre care festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internațional Francofon din Franța și Festivalul Americilor din Canada. Face parte din jurii internaționale de film.

În iunie 2009 a apărut prima carte semnată Oana Pellea la editura Humanitas: “Jurnal 2003-2009″, care a devenit cartea cea mai bine vândută a Editurii Humanitas cu peste 15.000 de exemplare cumpărate în mai puțin de trei luni (august 2009), iar în octombrie (același an) “Jurnalul” ajunge la un tiraj record de 32.000 de exemplare.

Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, i-a acordat Oanei Pellea decorația Crucea Casei Regale a României la 25 Octombrie 2012. De asemenea Academia Română i-a premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală și cinematografică la 16 decembrie 2010.

Oana Pellea a primit de două ori titlul de cea mai bună actriță de teatru din România.

 

 
O opinie