Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Ovidiu Bojor

Autor: Andreea Fornea

Dl. Ovidiu Bojor s-a născut la 1 noiembrie 1924 în oraşul Reghin.
Bacalaureatul l-a obţinut în 1944, la Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, unde familia sa fusese obligată să se refugieze după dictatul de la Viena.
În 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.

Titlul de doctor în farmacie i-a fost decernat în 1968 pentru o teză originală, bazată pe mai mulţi ani de cercetare în laborator, intitulată Contribuţii la studiul ciupercii Claviceps purpurea.

Încă din 1952, dl. Ovidiu Bojor desfăşoară o bogată activitate de cercetător ştiinţific atât în ţară, cât şi în afara ţării. Astfel, în perioada 1978 – 1985 a lucrat ca expert al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, iar în anii 1984 – 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal.

A participat la numeroase congrese, simpozioane şi reuniuni internaţionale pe teme de fitoterapie.

În ţară, a publicat — singur sau în colaborare — peste 30 (treizeci) de tratate de specialitate şi de cărţi de informare ştiinţifică, precum şi câteva sute de articole în presa centrală.
Peste hotare, a colaborat la culegerile de profil ale unor foruri ştiinţifice de prestigiu.

Unul din marile proiecte ştiinţifice pe care le-a realizat dl. Ovidiu Bojor îl reprezintă cartarea Florei Medicinale din Carpaţi, căreia i-a dedicat nu mai puţin de 25 de ani ! Metodologia elaborată în timpul acestei îndelungate operaţiuni, care ţine seama de ocrotirea naturii, a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi recomandată ţărilor în curs de dezvoltare.

O notă aparte în biografia d-lui Ovidiu Bojor o constituie activitatea de explorator: a condus patru expediţii ştiinţifice pentru explorarea florei medicinale din Himalaya; în 1985, a condus şi a sponzorizat prima expediţie româno-nepaleză în Himalaya; a participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan şi în Africa(Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi şi Botswana).

Achiziţiile ştiinţifice şi ideile novatoare, dl. Ovidiu Bojor şi le-a concretizat înpeste 40 (patruzeci) de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în cercetare şi în producţie. Două dintre ultimele brevete au fost medaliate cu aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Invenţii.

Cum era de aşteptat, dl. Ovidiu Bojor este membru al unor prestigioase academii şi societăţi ştiinţifice. De exemplu, din 1984 este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite ale Americii, iar din 2002, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. În 2002 a fost ales preşedinte al Patronatului PLANTA ROMANICA din cadrul UGIR-1903, calitate pe care o deţine şi în prezent.

Titlul la care dl. Ovidiu Bojor ţine cel mai mult este acela de cetăţean de onoare al oraşului Reghin, oraşul în care s-a născut.

Fireşte, personalitatea d-lui Ovidiu Bojor este prezentată în diverse dicţionare şi enciclopedii, care au apărut în ţară şi în străinătate.

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *