Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Prof. Dr. Irinel Popescu

Autor: Andreea Fornea

Prof. Dr. Irinel Popescu este un medic şi politician român. În prezent conduce Clinica de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni şi este preşedintele “CASEI NAŢIONALE DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE “. A fost senator în legislatura 2004-2008, în judeţul Dolj şi preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senatul României.

Irinel Popescu s-a născut la 22 aprilie 1953 la Filiaşi, a urmat Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină şi Farmacologie Carol Davila din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1977 cu media 9.98, a fost primul clasat la “Concursul de internat în specialităţi Chirurgicale” al promoţiei. A devenit foarte cunoscut în România după ce a introdus transplantul de ficat în practica medicală. Uimeşte prin energia cu care face faţă funcţiilor pe care le deţine în organizaţii şi instituţii, pe lângă numeroasele operaţii chirurgicale. Specializarea sa principală este chirurgia generală, la care a adăugat-o, în ultimul deceniu, pe cea hepatică. Momentul de vârf al carierei lui a fost realizarea primului transplant hepatic în România, în anul 2000, după ce prof. dr. Irinel Popescu s-a întors din SUA, unde a învăţat timp de 3 ani tehnicile de transplant. În anii următori a realizat peste 150 de transplanturi hepatice şi 1500 de rezecţii hepatice.

Dl prof. dr. Irinel Popescu a realizat tot ceea ce se putea realiza în transplant: donator viu, adult, pediatric, transplantul domino, split-liver etc., toate tehnicile pe care le avem la dispozitie, si aceasta pentru a creşte numărul pacienţilor transplantaţi, utilizând chiar şi donatori marginali. Centrul din Bucureşti este unul foarte valoros şi merită un program mult mai amplu. Această posibilitate terapeutică oferită de medicina şi tehnica moderne trebuie să fie disponibilă pentru întreaga naţiune.” – Prof. dr. Domenico Forti

La numai șase ani de la terminarea specializării, Irinel Popescu devine în 1983 medic specialist chirurg, iar în 1990 medic primar chirurg, obținând Diploma de Doctor în Medicină în cadrul Universității Carol Davila din București. Îndrumătorul tezei de doctorat a fost renumitul Prof. Dr. Dan Setlacec. Pleacă peste hotare din dorința de a se perfecționa și a revoluționa chirurgia românească. În 1989 a fost pentru două săptămâni la Spitalul “Charite” din Berlin, Germania. A plecat în Franța pentru două luni la Spitalul Paul Brousse din Paris. După întoarcerea din Franța, decide să plece peste ocean, în America. Jumătate de an a petrecut-o la Universitatea Pittsburgh, iar aproape trei ani la Spitalul Mount Sinai din New York. După perioada de perfecționare a făcut schimburi de experiență cu instituții din Munchen (Universitatea Ludwig Maximilian), Hamburg (Universitatea Eppendorf), Capetown Africa de Sud (Spitalul Groote Schur), Essen (Spitalul Universitar), Atena (Spitalul Palio Faliro) și Milano (Spitalul Niguarda).

După perioada de pregătire și perfecționare, a condus Spitalul Clinic Fundeni din funcția de Director Adjunct și a avut grijă de Direcția Sanitară a Municipiului Bucurețti în 1997. Din 1998 este ales Director al Institutului de Perfecționare Postuniversitară a Medicilor și Farmaciștilor și Secretar de Stat la Ministerul Sănătății în perioada 1999 – 2000;

În prezent, Prof. Dr. Irinel Popescu îi îndrumă și îi pregătește permanent pe studenții de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”- București, fiind Profesor de Chirurgie și Coordonator de programe de formare al platformei de cercetare „George Emil Palade” din cadrul aceleiași universități.

Chirurgul Irinel Popescu este cazul exemplar al unui om care a făcut în România un lucru nemaifăcut pînă la el de nimeni și pe care mulți îl credeau cu neputință de făcut vreodată: primul transplant hepatic uman și întemeierea unei veritabile școli românești de transplant hepatic. Cartea, “Dincolo de Limită”- Convorbiri cu chirurgul Irinel Popescu, concepută ca o suită de dialoguri cu medicul anestezist Dora Petrilă, este, pe de o parte, povestea vieții și a carierei medicale a profesorului Irinel Popescu, iar, pe de altă parte, este dovada limpede că, prin nume ca Dan Setlacec sau Irinel Popescu, pleiada de mari chirurgi români, de la Ernest Juvara pînă la Toma Ionescu și Nicolae Hortolomei, nu s-a încheiat.

 

În luna ianuarie a anului 2012, prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice.
”În mod obişnuit, nu se face transplant hepatic pentru asemenea indicaţii, deoarece există posibilitatea ca, după operaţia de transplant, boala neoplazică să disemineze. De aceea, indicaţiile trebuie făcute cu foarte multă precauţie. În cazul nostru, este pentru prima oară când se face un transplant cu o asemenea indicaţie”, afirma profesorul Irinel Popescu. ”Am transplantat şi cazuri de hepatocarcinom şi de colangiocarcinom cu rezultate foarte bune până în prezent, pentru majoritatea pacienţilor”, spunea prof. Irinel Popescu, adăugând că există experienţa pozitivă acumulată în Norvegia în ceea ce priveşte indicaţia transplantului metastazei în cancerul colorectal.
Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ opt ore, evoluţia post-transplant a pacientului fiind favorabilă. Era al cincilea transplant hepatic realizat, de la începutul lui 2012, de profesorul Irinel Popescu.

În luna martie, o operaţie de transplant hepatic dublu a fost efectuată în premieră naţională la Institutul Clinic Fundeni, în cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic “Dan Setlacec”.
Unei fete de 14 ani, de 77 de kilograme, suferind de boala Wilson (afecţiune metabolică a ficatului caracterizată prin depunerea de cupru la nivelul ficatului şi transformarea cirotică a acestuia), i-au fost transplantate două porţiuni de ficat. Una de la mama sa, în vârstă de 33 de ani, şi una de la sora sa, în vârstă de 19 ani, după cum explica, la acea vreme, coordonatorul echipei chirurgicale, prof dr. Irinel Popescu.

“Este o intervenţie cu risc atât pentru receptor, cât şi pentru donator”, spunea prof. dr. Irinel Popescu.
Potrivit acestuia, într-o astfel de intervenţie este foarte important volumul de ficat prelevat, care se raportează la masa corporală, în cazul fetiţei fiind necesare 770 grame de ficat, iar donatorului trebuie să îi rămână 30% din volumul ficatului.
“Nici mama, nici sora nu puteau dona suficient ficat şi singura soluţie era apelarea la acest tip de operaţie, pe care nu l-am mai făcut până acum şi care înseamnă dublu transplant hepatic. Operaţia a decurs normal. Au fost trei operaţii în paralel, două de prelevare, de la mamă şi soră, şi implantarea lor la receptor”, a detaliat prof. dr. Irinel Popescu.
Dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog pediatru, explica, la rândul său, că boala de care suferea fata era genetică şi afecta şi ficatul şi creierul. Potrivit medicilor, boala debutase brusc, în ianuarie. Pacienta venise de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” într-o stare gravă şi a necesitat suport de Terapie Intensivă. De la sfârşitul lui ianuarie i se făcuse tratament şi pentru că exista riscul de deces începuse investigarea unor posibili donatori.

 

MEMBRU AL UNOR SOCIETATI STIINTIFICE:

Nationale:

• Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie,, 2006—2008

• Presedinte al Asociatiei Romane de Transplant (“Romtransplant”) – 1997—prezent

• Presedinte al Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato–Bilio–Pancreatica si Transplant Hepatic, 2006-Present

• Presedinte al Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica si alte tehnici interventionale (ARCE), 2002-2004, 2004–2006

• Presedinte al Asociatiei de Telemedicina si Aplicatii Spatiale pentru Sanatate (ATASS), 2004—2006

 

Internationale:

• Membru al “European Society for Organ Transplantation”,, din anul 2006

• Membru inComitetul Executiv al International Association of Surgeons and Gastroenterologists (IASG),, din anul 2002

• Membru al Asociatiei Europene deChirurgie Endoscopica (EAES),, din anul 2002

• Membru al TTS (The Transplantation Society),, din anul2006

• Membru al ESA ( European Surgical Association),, dinanul 2007

• Membru de onoare al “National Chapter for Sebia and Montenegro ofthe IHBA (International Hepato ––Pancreatico ––Biliary Association)”,, din anul 2005

• Membru de onoare al “Bulgarian Surgical Society”,, din anul 2006

• Membru de onoare al “Serbian Medical Association,, Surgical Section”,, din anul 2006

• Membru de onoare al “Chinese Society of Surgery”,, din anul 2007

• Membru de onoare al “Hungarian Society of Surgery”,, din anul 2008

• Membru de onoare al “Association Française deChirurgie”,, din anul 2008

 

 

 

Academii si Societati Academice:

• Membru titular al “Academiei Romane de Stiinte Medicale” – Presedintele Sectiei de Chirurgie Clinica si Experimentala

• Membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta dinRomânia,, – Presedintele sectiei de medicina

• Membru de onoare al “Academiei de Stiinte” din Moldova,, 2007

• Membru al “European Academy of Surgical Sciences”,, 2002

• Membru al “Academiei Nationale deChirurgie” din Franta,, 2003

• Fellow of the “AmericanCollege of Surgeons”,, 2005

 

TITLURI ONORIFICE:

Nationale

• Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si FarmacieCraiova

• Doctor Honoris Causa al Universitatii “Ovidius” din Constanta

• Profesor de onoare al Universitatii “Ovidius” din Constanta

• Profesor de Onoare al Facultatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

Internationale:

• Professor al ISSO (International School of Surgical Oncology)

 

MEMBRU AL COLEGIULUI DE REDACTIE AL UNOR PUBLICATII STIINTIFICE:

Nationale:

• Redactorsef al revistei “Chirurgia”

• Redactorsef al revistei “Annals of Fundeni Hospital”

• Membru al colectivului de redactie al revistei “Journal of Gastrointestinal and Liver Disease” , Infomedica

• Membru al colectivului de redactie al revistei”Timisoara Medical Journal”

 

 

 

 

 

Internationale:

• Membru al colegiului de redactie al revistei “Hepatogastroenterology”

• Redactorsef adjunct al revistei “Archives de l”Union Medicale Balkanique” (“Archives of the Balkan Medical Union”)

• Membru al colegiului de redactie al revistei “Langenbeck’s Archives of Surgery”

• Editorial board ofthe Journal of Telemedicine and E–Health

• Editorial Board Member The Open Transplantation Journal

Reviewer

• Langenbeck’s Archivesfor Surgery

• Chirurgia

• Hepatogastroenterology

• EJSO– The Journal ofCancer Surgery

 

TITLURI SI DISTINCTII:

• Decorat cu Ordinul National “SteauaRomâniei” în gradul de Mare Ofiter, pentru merite deosebite în chirurgia hepatica si în transplantul de organe

• Premiul “Iuliu Hatieganu” al Academiei Române pentru lucrarea editata pe CD—ROM “Chirurgia miniinvaziva. Tehnici avansate” (impreuna cu prof..dr. C. Dragomirescu)

• Diploma de Merit a Ministerului Sanatatii- pentru performante deosebite în exercitarea actului medical

• Premiul Colegiului Medicilor dinRomânia pe anul 2001 pentru realizări deosebite în anul 2001 în activitatea stiintifica în domeniulspecialitatilorchirurgicale

• Premiul revistei Medic.ro (oferit de Ministerul Sanatatii,,Colegiul Medicilor si Casa Nationala de asigurari de sanatate) pentru cel maibun chirurg al anului 2004

• “Cel mai bun medic chirurg pentru anul 2006” in urma cercetarii sociologice intreprinse de CURS,, TNS–CSOP,, IMAS si INSOMAR si reprezentând opinia medicilor chirurgi romani

• Premiul I, acordat de MECT– ANCS, pentru Proiecte de Cercetare–Dezvoltare Complexe,

aria tematica-Sanatate,, 2007




O opinie

  1. WordPress › Error

    There has been a critical error on your website.

    Learn more about debugging in WordPress.