Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Sandu Popescu

Autor: Andreea Fornea

Universitatea din Toronto i-a acordat premiul John Stewart Bell profesorului roman dr. Sandu Popescu, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, pentru contributiile aduse in domeniul mecanicii cuantice.

Premiul John Stewart Bell este administrat de catre Universitatea din Toronto, Centre for Quantum Information and Quantum Control si se acorda pentru cercetari si aplicatii in domeniul mecanicii cuantice.

Sandu Popescu profeseaza in momentul de fata ca profesor de fizica la Universitatea Bristol din Marea Britanie. Centrul de interes al studiilor sale il reprezinta aspectele fundamentale ale fizicii cuantice, el reusind o mai bunaintelegere a naturii comportamentului cuantic. Intre 1996 si 2008 a fost asociat al firmei „Hewlett Packard” din Bristol, Marea Britanie in laboratoarele careia a reusit pe 4 iulie 1997 teleportarea unei particule, inventie care are ca aplicatii practice criptografia si transmiterea mesajelor secrete. In anul 2001 a fost laureat cu premiul Adams Prize pentru cercetarile sale in domeniul fizicii cuantice. Adams Prize este oferit in fiecare an de Facultatea de Matematica de la Universitatea Cambridge si St. John’s College unui tanar din Marea Britanie pentru rezultate deosebite in cercetarea matematicii sau a stiintei.

Mecanica cuantica este o teorie fizica, care descrie comportamentul materiei la nivelul atomic si subatomic, fenomene pe care fizica newtoniana si electromagnetismul clasic nu le pot explica. Mecanica cuantica este unul dintre pilonii fizicii moderne si formeaza baza pentru multe dintre domeniile sale, cum ar fizica atomica, fizica starii solide si fizica nucleara si fizica particulelor elementare, dar si ramuri inrudite: chimia cuantica.

Impreuna cu mai multi fizicieni, a publicat diferite lucrari precum:

“Cazualitate, stergerea memoriei si experimente cu alegere intarziata” – 1995

“Caracteristicile dinamice ale fenomenelor de interferenta in prezenta complicatiilor”  – 2011

“Incurcatura dinamica in moleculele oscilante si potentialele implicari biologice” – 2010

“Pot aparentele viteze superluminice sa fie explicate ca o masura cuantica slaba” – 2011

“Incurcaturile dinamice persistente din miscarea clasica: cum masinile bio-moleculare pot genera stari cuantice complexe” – 2012




O opinie

  1. WordPress › Error

    There has been a critical error on your website.

    Learn more about debugging in WordPress.