Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Sonia Cluceru

Autor: Alexandru Osmulichevici

Sonia Cluceru, nascuta la 1892, a fost o actriţă română. S-a născut în satul Cuciulata din judeţul Braşov. Sonia Cluceru s-a format la şcoala realistă a Aristizzei Romanescu. După 23 august 1944 s-a remarcat în rolurile comediei româneşti de moravuri (în piesele lui Ion Luca Caragiale, Alexandru Kiriţescu, Tudor Muşatescu), dar şi în cele ale comediei clasice (doamna Jurdain din „Burghezul gentilom”, doamna Pernelle din „Tartuffe” de Moliere), prin puterea de identificare cu personajele create, prin simplitatea umană şi emoţională a jocurilor.

Actrita a jucat in filmul “Independența României” (1912), fiind o reconstituire, cu ocazia implinirii a 35 de ani de la evenimente, a principalelor etape ale Razboiului de Independenta de la 1877, combinata cu scene inspirate din literatura. In finalul filmului apare parada din 10 mai 1912 (filmare de actualitate). Este primul lungmetraj de fictiune romanesc.

“Inscriind prima fila din epopeea nationala, filmul stabilea si trasatura sa fundamentala – realismul – trasatura ce va ramâne caracteristica tuturor filmelor noastre istorice.” – Manuela Gheorghiu-Cernat – 1971 (Contributii la istoria cinematografului in România, 1896-1948).

Premiera a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful „Eforie” din Bucureşti. Filmul a reunit o distribuţie de excepţie, în majoritate actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti şi ai celorlalte mari scene din oraş. Cu toate neajunsurile tehnice şi umane ale vremii, a provocat o puternică impresie printre românii de pe ambele versante ale Carpaţilor. În 1933, ziarul „Cuvântul” a realizat o anchetă în legătură cu începuturile filmului românesc, publicată pe parcursul mai multor numere. În cazul peliculei „Independenţa României” ziaristul Quick (identificat de istoricul dr. Ion Cantacuzino ca fiind C. Zăgănescu) a publicat nişte concluzii preluate ulterior în toate mediile, dar care se vor dovedi parţial false în urma unor revelaţii de la jumătatea anilor ’80. În 1985 pictoriţa Tanţi Demetriade, urmaşa marelui actor, împreună cu istoricul de teatru Ionuţ Niculescu, au descoperit într-un sertar vechi caietele ce cuprindeau scenariul filmului. Alături de alte scrisori şi documente, ele aveau să arunce o lumină nouă asupra istoriei „Independenţei României”. Atentie – filmul dat nu are coloana sonora…nu existau probabil atunci inca asa posibilitati…

Actrita a decedat in anul 1955.

 
O opinie