Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Ştefan Odobleja

Autor: Andreea Fornea

Scrierile lui Ştefan Odobleja sunt considerate a fi bazele teoretice ale ciberneticii de astăzi. Volumul său, “Psihologia consonantistă”, a apărut în 1938, la Paris, cu zece ani înainte de opera lui Norbert Wiener, cel considerat oficial părintele acestei ştiinţe.

Cibernetica este ştiinţa care studiază funcţiile şi procesele unor sisteme care au scopuri, participă în mai multe procese circulare şi cauzale.

Omul de ştiinţă s-a născut în 1902, în satul Izvorul Aneştilor din judeţul Mehedinţi şi a studiat medicina la Bucureşti. Odobleja a profesat ca medic militar în mai multe oraşe din România.

Odobleja intenţiona ca opera sa, “Pshihologia consonantistă”, să fie un tratat de psihologie care să ajungă la 20-30 de volume, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Autorităţile comuniste l-au supravegheat strict pe Ştefan Odobleja, considerând că scrierile sale contravin regulilor regimului.

Ce este cibernetica                                                                             

Stiinta nascuta in mintea savantului roman, cibernetica, se ocupa cu studiul feedback-ului, adica efectelor care apar in cadrul unor masini, organisme vii sau organizatii. Ea analizeaza principiile si legile comune ale functionarii sistemelor de legaturi, comanda si control la respectivele sisteme.

Cibernetica studiaza felul in care sistemele de orice fel (digitale, mecanice sau biologice) proceseaza informatia, reactioneaza la informatie si se transforma sau pot fi modificate pentru a indeplini primele doua obiective optim.

Cibernetica nu se ocupa de obiecte, ci de tipuri de comportamente. Nu intreaba Ce este acest lucru?, ci Ce face acest lucru? sau Ce poate face acest lucru?.

Confuzia ar fi ca cibernetica nu inseamna calculatoare, ci calculatoarele se folosesc foarte mult de cibernetica. Conceptele studiate de ciberneticieni includ: invatarea, stiintele cognitive, adaptabilitatea, mecanisme de organizare intr-un grup, emergenta, eficienta, eficacitatea si conectivitatea.

Contributiile lui Stefan Odobleja la nasterea acestei noi stiinte

Dar ce inseamna, totusi, “psihologie consonantista”? Medicul Stefan Odobleja credea ca sistemele au o tendinta specifica spre o stare de organizare interna si una de intrare in armonie cu mediul inconjurator. Savantul a descris functiile psihologice prin intermediul unei scheme generale a unui sistem cibernetic. A considerat ca organele de simt reprezinta intrarile, receptorii, si primesc informatii de la mediul inconjurator. Iesirile sunt considerati muschii. Odobleja a numit conexiunea inversa folosind cuvintele legatura reversibila sau cerc vicios.

In ciuda unei vieti dificile, marcate de saracie, Odobleja a ramas productiv, lasand in urma peste 50 000 de pagini complete. Psihologia consonantista este un volum de 900 de pagini, pe care autorul il descria ca fiind doar un sumar, un index pentru un Tratat de psihologie care, in viziunea autorului, urma sa cuprinda 20-30 de volume.

Este vina societatii si a familiei, a pedagogiei si a scolii ca cei creativi nu evolueaza spre destinul lor natural si ca atat de des ajung niste epave ale societatii, in loc sa constituie stelele“, spunea savantul.

Omul de stiinta s-a stins in 1978. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Romane in 1990. Multe dintre lucrarile sale au fost publicate postum.

Astazi, spunem ca cibernetica este o stiinta interdisciplinara care combina domeniile de control al sistemelor, teoria retelelor electrice, ingineria mecanica, biologia, neurologia, antropologia si psihologia. Printre domeniile care au influentat cibernetica sau care au fost influentate de cibernetica se numara filosofia, arhitectura si psihologia – neuropsihologia, psihologia comportamentala, psihologia cognitiva.

 

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *