Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Steve Făinaru

Autor: Mihai Velcescu

Steve Făinaru, jurnalist american de origine română, fiul lui Harry Făinaru – detaşat diplomatic în SUA în anii ’50, lucrează încă din anul 2000 la renumita publicaţie americană “Washington Post”. Deşi la început de carieră relata evenimente sportive, din 2004 se reprofilează pe reportaje de război, iar trei ani mai târziu obţine Premiul Pulitzer pentru o serie de materiale despre soldaţi americani din Irak.

Steve a văzut lumina zilei în Mountain View şi a studiat jurnalismul la Universitatea din Missouri. Potrivit cotidianului “România Liberă”, după 1984, când a terminat jurnalismul, Făinaru s-a dedicat sportului, mai precis relatărilor sportive. A început colaborând cu publicătii mici, aproape necunoscute. A scris pentru Courant articole despre echipa de baseball Red Sox, a continuat cu Boston Globe, unde a petrecut alţi 11 ani scriind despre sport. În 2000 este cooptat în echipa Washington Post, scriind tot despre sport. În acest timp, îşi încheie şi cursurile postuniversitare la Universitatea din Columbia, obţinând o diplomă în afaceri internaţionale.

Articolele scrise de Steve Făinaru care au atras atenţia juriului Pulitzer sunt despre firmele private de pază care au contract cu Departamentul de Stat şi care activează în Irak. Numai că, de cele mai multe ori, activitatea acestor firme este la limita legalităţii.

Într-un articol publicat la sfârşitul lunii mai 2007, Steve Făinaru scria despre angajatii Blackwater USA, care au deschis focul pe străzile Bagdadului.
Imediat după anunţarea premiilor Pulitzer, directorul executiv al “Washington Post”, Leonard Downie jr. aprecia că este “o zi istorică” pentru publicaţia pe care o conduce.
O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *