Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Tudor Gheorghe

Autor: Andreea Fornea

 „ Dintre toti, numai noi romanii n-avem voie să fim naţionalişti. Eu prin nationalism inteleg sa-mi apar valorile inalt spirituale ale poporului meu”.

 

      Artist, compozitor si actor, maestrul neamului romanesc, dl. Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj. A urmat Liceul „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, absolvind în 1966.

     În 1966 a fost angajat la Teatrul Național din Craiova, devenind, la 21 de ani, unul dintre cei mai tineri actori din tară. După rolurile jucate în studentie, a debutat pe scena Nationalului craiovean în rolul Paznicul tânăr din „Cocosul negru”, de Victor Eftimiu. Până la adevărata afirmare, ce a urmat peste câtiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale sau „Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca.

       În perioada 1970-1980 și 1980-1990 a jucat în creatii de mare profunzime artistică, cum ar fi „Mitică Popescu” de Camil Petrescu, „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, „Unchiul Vanea” de Anton Cehov sau în „Piticul din grădina de vară”, de Dumitru Radu Popescu.

       În 1969, după trei ani de studiu asiduu, a iesit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curțile dorului””, cu poezia poetilor Lucian Blaga, Tudor Arghezi si Ion Barbu. După alti doi ani de studii aprofundate, făcute la Institutul de folclor din Bucuresti a urmat al doilea recital – „Sapte balade”. Din 1969, anul primului recital si până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică si poezie. În 1992 Tudor Gheorghe a avut primul spectacol după revoluție, numit „Cântece cu gura închisă”.

       A revenit pe scenă în 1998 si din 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei românești” în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu. În 2006, între 29 mai și 4 iunie, Tudor Gheorghe a susținut la Sala Palatului o serie maraton de concerte, intitulată „Săptămâna risipitorului de frumuseți”. Seria a fost compusă din 7 concerte:

  • Primăvara simfonic – 29 mai
  • Toamna simfonic – 30 mai
  • Petrecerea cu taraf – 31 mai
  • Diligenta cu păpuși – 1 iunie
  • În căutarea dorului pierdut – 2 iunie
  • Iarna simfonic – 3 iunie
  • Vara simfonic – 4 iunie

        În noiembrie 2006 artistul a prezentat în premieră spectacolul „Calvarul unei inime pribegi”, cu cântece din anii 1930, cântate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol. In acelasi an , 2006  apare si spectacolul : “Cu Iisus in celula”.

        În noiembrie 2007 în spectacolul „Parfumul nebunelor dorinți” se continuă prezentarea muzicii anilor 1930. „La margine de imperii” este alt spectacol al lui Tudor Gheorghe, desfăsurat în martie-aprilie 2008. Spectacolul este dedicat singurei regiuni din această tară care a fost sub mai multe imperii. Muzica este mai puțin cunoscută, culeasă și prelucrată dintr-o carte apărută doar în limba germană. „Rumanische Volkslieder aus der Bukowina” de Matthias Friedwagner, apărută în 1938 conține 530 de partituri muzicale și versuri culese din Bucovina, între anii 1902-1916, la inițiativa Ministerului Culturii, din Viena. Fiindu-i draga sufletului, perioada interbelica a constituit o tema predilecta si in alte spectacole, precum “Mahalaua… mon amour” si “Cavalerii felinarelor tarzii”.

         Anul 2008 îl readuce pe îndrăgitul artist într-o piesă de teatru după aproape zece ani de la ultima apariție. Tudor Gheorghe apare în musicalul Omul din La Mancha, la numai câteva zile de la premiera altui spectacol – „Taina cuvintelor”.

         In noiembrie 2009 artistul prezinta : “ Vremea Nemaniei“, un spectacol emotionant si in acelasi timp un mesaj expresiv, construit pe suportul poetic al versurilor regretatului Grigore Vieru.  In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie apare spectacolul rock-simfonic “Degeaba”, unul dintre proiectele de suflet ale maestrului Tudor Gheorghe dedicat tuturor celor care au luptat în ’89.  

          Anul 2011 il gaseste pe maestru pe scena cu un nou spectacol : “ De la Rapsozi la Lăutari ”, un spectacol-lectie despre separarea clară a muzicii lăutăresti de muzica populară. In martie 2011 are loc premiera spectacolului : “Al cincilea anotimp – Femeia “.

         Anul 2012 il gaseste pe artist pe scena , unde sustine spectacolul “ Nu se poate cu de toate ”, alcatuit din versuri mai putin cunoscute ale lui Caragiale.

          De-a lungul remarcabilei sale cariere Tudor Gheorghe se poate bucura de numeroase premii si distinctii : Doctor Honoris Causa  al Universităţii din Craiova, Steaua Romaniei in Grad de Cavaler, Ordinul Republicii – cea mai inalta distinctie a Republicii Moldova, Biletul de Aur  – Festivalul Artelor si multe altele.

          

 




O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *