Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Focul Viu

Autor: Andreea Fornea

Situate in Vrancea, la doar 37 km vest de Focşani, în spaţiul localităţii Andreiaşu de Jos, în Subcarpaţii Vrancei, pe versantul drept al văii Milcovului, la o altitudine de 430m, Focurile Vii de la Andreiasu de Jos trezesc curiozitatea multor turişti din ţară şi străinătate.

 

             Focul Viu de la Andreiasu de Jos este un fenomen natural produs de emanatiile de gaze naturale din pamant, gaze ce se aprind in bataia razelor de soare. Din 1973, zona ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 400 de metri patrati in judetul Vrancea a fost declarata rezervatie geologica.

Solul format cu precadere din roci sedimentare permite iesirea gazelor prin crapaturile gresiilor si argilelor, fara a antrena si apele subterane. Acest fenomen poarta denumirea de emanatii de gaze uscate si se aprind singure, de regula de la soare. Flacarile sunt viu colorate, pornind de la nuante de rosu si galben pana la albastru. Cel mai bun moment al zilei pentru a admira Focul Viu de la Andreiasu de Jos este noaptea, cand se disting cel mai bine culorile.

Inaltimea flacarilor variaza de la cativa centimetri pana la 2 metri si au un diametru la baza de circa 20-30 de centimetri. Specialistii spun ca cele mai inalte flacari se formeaza in zonele cu microforme cu aspect alveolar. Debitul anual de gaze emanate in rezervatia Focul Viu de la Andreiasu de Jos este de 50 de tone de metan pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit ca sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan. Pe langa metan, din sol mai ies si alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul si heliul.

Pe dealurile Milcovului urmează să descoperi un spectacol extraordinar al naturii, unic în Europa, unde  pământul arde mocnit de mii de ani şi seară de seară flăcările dau locului un aer mistic, absolut fantastic. Atractivă este şi ospitalitatea localnicilor, la care găseşti mereu produse proaspete, specifice zonei. Tot de la ei poţi afla diverse povestioare, legende, tradiţii legate de  focurile vii. Se ştie că “focul viu” conţine o bagată simbolistică religioasă, fiind recunoscut ca protector al animalelor. În egală măsură “focurile vii” pot fi interpretate drept un semn rău, ele avertizează localnicii în caz de seism, flăcările mari anunţă cutremur.

 Focul Viu de la Andreiaşu de Jos întăreşte aceste afirmaţii, prin oferirea unui spectacol inedit, cu flăcări atât de “vii”, de jucăuşe şi colorate, încât dă impresia unui colţ de pământ domnit de Zeii Olimpici. Remarcabil este faptul că Focul Viu de la Andreiaşu de Jos este cel mai extins câmp de “focuri vii” din Romania, atât ca suprafaţă (400 m2), cât şi ca debit de metan (50 tone/an). Există însă şi un semnal de alarmă, alunecările de teren cauzate de ploile puternice pun în pericol acest fenomen geologic. Zona are un extraordinar potenţial turistic, de care ar trebui să profitam din plin: aer curat, linişte, peisaje superbe, pământ în flăcări, legende si ospitalitatea specifica romanilor.
O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *