Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Mircea Manolescu

Autor: Mihai Velcescu

Mircea Manolescu, inventatorul dispozitivului de protecţie antiseismică, este multiplu premiant în cadrul Salonului de Inventică de la Geneva, Elveţia.

Prima diplomă de inventator o obţine în anul 1986, la vârsta de 24 de ani, când, alături de profesorul coordonator al tezei de licenţă, intra în posesia brevetului de invenţie pentru sistemul de protecţie a instalaţiilor de încălzire.

Cinci ani mai târziu pleacă în Franţa în interes turistic, dar revine în ţară după opt ani. În tot acest interval petrecut departe de ţară a dat examen la Institutul Naţional de Ştiintă Aplicată (INSA) din Lyon, pentru a i se recunoaşte diploma de inginer. Ulterior, Manolescu devine cercetător şi doctorand, în cadrul aceleiaşi instituţii.

În anul 1994, românul primeşte titlul de Doctor es Sciences cu teza “Contribuţii la transferul de căldură prin radiaţie în medii transparente folosind unelte infografice”.

Patru ani mai târziu, Mircea Manolescu revine în România şi preia funcţia de director general al unei societăţi înfiinţate chiar de el.

În 2003, depune o cerere pentru brevetarea unui dispozitiv de protecţie antiseismica. La ora actuală, a ajuns la a patra versiune a prototipului, un paralelipiped, cu structura de oţel, care rezistă la greutatea unor plafoane sau planşee, cu “îmbrăcăminte” din fibră de sticlă, care să facă faţă cioburilor şi altor fragmente de diverse materiale, şi de un bureţel pe interior, care să împiedice rănirea persoanei aflate înăuntru.

În afară de adăpostul antiseismic, Mircea Manolescu a mai luat o medalie de aur la un Salon de profil din Franţa cu un dispozitiv care face să crească puterea disipată de caloriferele clasice peste valoarea gândită de fabricanţi.

Un proiect foarte util pentru blocurile unde se plătesc mai mult pierderile de căldura din reţea decât căldura din casă. Din păcate, nici acest dispozitiv nu a intrat în producţie, chiar dacă nu ar costa decât câteva sute de lei şi este foarte uşor de utilizat.
O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *