Dacă ştii o personalitate care ne înalţă,

 
h1__quotes.png
Poză

În _Quotes

Nadia Comaneci

Autor: Gabriel Banica

“She’s perfect” – Time Magazine (1976)

Nadia Elena Comăneci, nascuta pe 12 noiembrie 1961, in Oneşti, judeţul Bacău, este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică.

La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă (de şase ori), dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol).

Acasă, succesul său i-a adus distincţia de “Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

În prezent Nadia Comăneci este vice-preşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vice-Preşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

Palmares:

Aur

Montreal 1976

individual compus

Aur

Montreal 1976

paralele inegale

Aur

Montreal 1976

bârnă

Argint

Montreal 1976

echipe

Bronz

Montreal 1976

sol

Aur

Moscova 1980

bârnă

Aur

Moscova 1980

sol

Argint

Moscova 1980

echipe

Argint

Moscova 1980

individual compus
O opinie

Scrie-ţi opinia

E-mail-ul tău este confidenţial.
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 *
 *
 *